Președintele Klaus Iohannis despre un referendum pe tema justiţiei: Trebuie să abordăm chestiunea în aşa fel să fie şi eficientă

18 decembrie 2018, 21:04

Klaus Iohannis, președintele României: ‘Este în discuţie acest referendum, ştiţi bine că am făcut primii paşi încă de acum câtăva vreme şi i-am rugat pe colegii mei să studieze problema, să vedem cum putem să abordăm chestiunea în aşa fel încât să fie şi eficientă. Una este să discuţi despre un referendum şi să nu meargă nimeni să îşi pună ştampila şi alta este să discuţi despre un referendum care chiar mişcă ceva. Şi eu cred că aici toată lumea înţelege că nu vrem să ne jucăm de-a referendumul şi, dacă îl facem, să fie util. Un referendum convocat de preşedinte nu produce rezultate obligatoriu şi acest lucru trebuie ştiut. Dacă fac un referendum, el se numeşte consultativ şi chiar dacă toţi românii merg şi spun că nu vor amnistie şi graţiere sau nu vor o relaxare a legislaţiei penale, ci una solidă, nu înseamnă că asta se şi întâmplă, fiindcă este consultativ şi rezultatul nu se poate constitui într-o obligaţie pentru Parlament. Aceasta trebuie ştiut din capul locului’.

Klaus Iohannis a mai adăugat că este ‘inimaginabil’ că, în anul 2018, se discută ‘pe faţă’ despre amnistie şi graţiere.

Klaus Iohannis, președintele României: ‘Este o catastrofă. Cum putem să ajungem în anul 2018 şi să discutăm pe faţă în spaţiul public despre amnistie şi graţiere fiindcă nişte oameni condamnaţi penal conduc partidul de guvernare? Este inimaginabil. Niciodată în România nu a existat aşa ceva. Niciodată. Nici pe vremea comuniştilor, nici pe vremea comuniştilor primitivi de după război, persoane cu probleme penale nu au ajuns pur şi simplu în conducerea statului. Şi dacă a dat Ceauşescu decret de graţiere, a dat ca să arate că este mărinimos şi că a fost ziua lui sau că a fost o aniversare a statului, dar în niciun caz ca să albească dosarele colegilor de partid. Deci, vă spun, prin faptul că aceşti oameni au ajuns la putere în România democraţia este în pericol şi trebuie să fim conştienţi de acest lucru. De asta vă spun, referendum vom vedea, vom discuta, dar votul decide şi vă rog să transmiteţi mai departe acest mesaj’.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite