Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de pensionare a procurorului general Augustin Lazăr

19 aprilie 2019, 13:26

Președintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul de pensionare a procurorului general Augustin Lazăr, începând cu data de 27 aprilie, atunci când acestuia îi și expiră mandatul la conducerea Parchetului, potrivit unui anunț al Administrației Prezidențiale.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat vineri, 19 aprilie a.c., decretul privind eliberarea din funcția de procuror a domnului Augustin Lazăr, procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație şi Justiție, la data de 27 aprilie 2019 – pensionare”, se arată într-un anunț al Administrației Prezidențiale.

Augustin Lazăr a anunțat, miercuri seară, că și-a depus cererea de pensionare, precizând totodată că mandatul său la conducerea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PICCJ) expiră pe 27 aprilie.

Lazăr și-a depus candidatura pentru un nou mandat, iar săptămâna trecută a fost chiar intervievat de o comisie de la Ministerul Justiției condusă de Tudorel Toader, însă ulterior Toader a anunțat că niciunul dintre cei patru candidați nu au îndeplinit condițiile pentru a conduce Ministerul Public, așa că procedura a fost reluată.

Augustin Lazăr a fost acuzat, în ultima perioadă, că a refuzat de două ori eliberarea condiţionată a disidentului anticomunist Iulius Filip, închis la Aiud în anii 80. La vremea respectivă, Lazăr era procuror în Comisia de liberare condiţionată a Penitenciarului Aiud. Actualul procuror general a explicat că atribuțiile sale erau doar să constate dacă cei care cereau eliberarea condiționată și-au făcut fracția de pedeapsă, conform legii, și că nu decide eliberarea sau nu a deținuților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite