Președintele Klaus Iohannis a avizat cererea pentru urmărirea penală a fostului ministru Gabriel Sandu

Gabriel Sandu
Gabriel Sandu
13 aprilie 2017, 11:15

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, a transmis joi, 13 aprilie a.c., Ministrului Justiţiei cererea de urmărire penală a domnului Sandu Gabriel, fost Ministru al Comunicațiilor și Societăţii Informaționale în perioada decembrie 2008 – septembrie 2010, pentru săvârșirea infracţiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, prevăzută de art. 132 din Legea nr. 78/2000 raportat la art. 297 alin. (1) Cod penal și art. 309 Cod Penal, cu aplicarea art. 5 Cod Penal, urmând a se proceda conform legii, având în vedere solicitarea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru faptele ce fac obiectul Dosarului penal nr. 766/P/2016 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcția Națională Anticorupție – Secţia de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, în temeiul dispoziţiilor art. 109 alin. (2) din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministerială, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, luând în considerare şi Decizia Curţii Constituţionale nr. 270/2008, se arată într-un comunicat al Administrației prezidențiale.

Totodată, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost înştiinţat cu privire la formularea acestei cereri.

Procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a demarat luni procedurile pentru obținerea avizului necesar începerii urmăririi penale a fostului ministru Gabriel Sandu, în dosarul Microsoft 2.

În același dosar, procurorii anticorupție au dispus, luni, punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pentru 60 de zile față de cinci inculpați, printre care Dinu Pescariu și Claudiu Florică.

Pescariu și Florică, reprezentanți în fapt/drept ai D.Con-Net AG, sunt cercetați pentru instigare la infracțiunea de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul.

Potrivit DNA, faptele au fost comise în contextul în care, luna aprilie a anului 2009, expira contractul comercial de închiriere licențe Microsoft. Gabriel Sandu, în calitate de ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale, a optat pentru varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza, conform legislației în vigoare, decât prin organizarea unei licitații publice.

Conform sursei citate, valoarea totală a contractului era de peste 90 de milioane de euro, plățile fiind efectuate de către minister conform graficului convenit.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite