Președintele Joe Biden către premierul Italiei, Mario Draghi: "Aţi fost un bun prieten şi un mare aliat"

Premierul italian Mario Draghi şi preşedintele american Joe Biden şi-au exprimat marți unitatea împotriva Rusiei şi în sprijinul Ucrainei, în timpul unei întrevederi care a avut loc la Casa Albă.

11 Mai 2022, 00:15 (actualizat 11 Mai 2022, 00:26) Știrile TVR |
Mario Draghi și Joe Biden la Casa Albă

"Aţi fost un bun prieten şi un mare aliat", a afirmat Joe Biden, aşezat lângă Mario Draghi în Biroul Oval, în prezenţa reporterilor.

"Vladimir Putin a crezut că ne poate diviza. Dar cu toţii ne-am dublat eforturile", a adăugat preşedintele american înaintea începerii întâlnirii.

Şeful guvernului italian a apreciat că invadarea Ucrainei de către Rusia a întărit legăturile dintre Statele Unite şi Italia şi, mai larg, între Statele Unite şi Europa. Premierul Draghi a prezis "schimbări drastice" pentru Uniunea Europeană, despre care a spus că va fi determinată să îşi strângă legăturile.

"O Uniune Europeană puternică este în interesul Statelor Unite", a spus Joe Biden, chiar dacă aceasta reprezintă o "concurenţă".

În pofida dependenţei Italiei de gazul rusesc şi a relaţiilor în mod tradiţional prietenoase cu Moscova, guvernul premierului Mario Draghi a fost un susţinător puternic al sancţiunilor împotriva Rusiei.

La fel ca aliaţii săi occidentali, Roma a livrat arme Ucrainei, deşi există un anumit disconfort în creştere în această privinţă în cadrul largii coaliţii de guvernare care îl sprijină pe Draghi.

Draghi s-a angajat, de asemenea, să sprijine toate sancţiunile europene la adresa sectorului energetic rusesc, în pofida riscurilor pentru Italia. Un procent de 40% din importurile de gaze naturale ale Italiei provin în prezent din Rusia.

Mario Draghi menţine legături deosebit de strânse cu Statele Unite, unde a studiat şi a lucrat pentru Banca Mondială şi banca privată Goldman Sachs.

Pe parcursul vizitei sale la Washington, premierul Italiei va primi miercuri un premiu din partea think tank-ul Consiliul Atlantic, care îi va fi înmânat de secretarul Trezoreriei, Janet Yellen.

Sursa: Agerpres

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI