Președintele Iohannis la Festivalul Haferland, dedicat culturii săseşti: România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale

Klaus Iohannis la Festivalul Haferland
Klaus Iohannis la Festivalul Haferland
31 iulie 2022, 13:37

„În România anului 2022, cultura şi tradiţiile minorităţilor naţionale sunt apreciate şi promovate, iar plusvaloarea adusă de acestea este recunoscută de societate. Într-o societate modernă şi democrată dialogul intercultural este în firescul lucrurilor şi devine sursă a prosperităţii. România va continua să apere drepturile şi interesele minorităţilor sale şi să depună eforturi pentru a construi o societate cât mai incluzivă şi tolerantă”, a declarat Iohannis la Festivalul „Săptămâna Haferland” de la Criţ, judeţul Braşov.

Şeful statului a spus că „devastatoarele” consecinţe ale războiul dus de Rusia în Ucraina asupra zonei de patrimoniu „ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice”.

„Războiul dus de Federaţia Rusă în Ucraina şi consecinţele devastatoare ale acestuia, inclusiv ale zonei de patrimoniu, prin distrugerea instituţiilor culturale şi a monumentelor istorice ucrainene ne întăresc solidaritatea în jurul valorilor şi principiilor democratice şi ne determină să preţuim mai mult moştenirea istorică şi culturală pe care am primit-o de la înaintaşii noştri”, a arătat preşedintele Iohannis.

El a adăugat că autorităţile publice, îndeosebi cele locale, împreună cu cetăţenii, trebuie să înţeleagă că au responsabilitatea de a contribui la păstrarea tradiţiilor şi la protejarea autenticităţii peisajului cultural, pentru a oferi viitoarelor generaţii oportunitatea de a-şi cunoaşte, înţelege şi valorifica rădăcinile identitare.

Potrivit lui Klaus Iohannis, tradiţiile şi cultura României devin un activ economic esenţial în atragerea de investiţii.

„Turismul şi organizarea de evenimente tematice sunt modalităţi excelente de a încuraja şi de a asigura accesul la patrimoniul cultural, iar acest lucru este valabil deopotrivă la nivel naţional şi la nivelul comunităţilor locale. Istoria, tradiţiile şi cultura noastră devin un activ economic esenţial în atragerea de investiţii în momentul în care sunt recunoscute, respectate şi promovate responsabil. De aceea, o absorbţie adecvată a fondurilor destinate promovării turismului cultural, în special cele europene, devine, dincolo de calitatea de obiectiv administrativ, şi o datorie morală şi un act de responsabilitate”, a subliniat şeful statului.

Premierul Ciucă: Săptămâna Haferland, un exemplu desăvârşit de păstrare intactă a unei culturi şi care sărbătoreşte diversitatea culturală

Premierul Nicolae Ciucă a declarat duminică, la „Săptămâna Haferland” de la Criţ, judeţul Braşov, că acest festival este un exemplu desăvârşit de păstrare intactă a unei culturi, sărbătorind diversitatea culturală prin promovarea tradiţiilor saşilor din România.

„Sunt foarte bucuros şi onorat să particip la cea de-a X-a ediţie care sărbătoreşte diversitatea culturală prin promovarea tradiţiilor saşilor din România. Săptămâna Haferland a ajuns, graţie unei excelente iniţiative şi a unui neobosit efort, să fie acel moment în care celebrăm un exemplu desăvârşit de păstrare intactă a unei culturi, de moştenire a unor tradiţii etnice, lingvistice şi religioase, care şi-au găsit locul şi respectul cuvenit în patrimoniul cultural românesc. În aceste zile sărbătorim istoria noastră comună, a saşilor care au rămas aici, a celor care vin să revadă locul în care li s-au născut părinţii şi bunicii, satele în care se vorbeşte în aceeaşi limbă. În jurul bisericilor fortificate şi în interiorul cetăţilor săseşti, celebrăm astăzi, cu mândrie, o comunitate care dăinuie de aproape nouă secole. O comunitate care a împărţit cu poporul român momentele grele sau clipele faste ale istoriei. Saşii din Transilvania au trăit aici, îmbrăţişaţi de Carpaţi şi de respectul fiecăruia dintre noi, ca parte a acestei naţiuni”, a afirmat Ciucă.

El a adăugat că Haferland este locul „binecuvântat din inima Transilvaniei”, unde găseşti acel sentiment de linişte interioară care reflectă sufletul oamenilor şi o istorie din care învăţăm că „unitatea, răbdarea şi toleranţa sunt valori care ne fac să mergem mai departe împreună”.

„La un eveniment care sărbătoreşte diversitatea culturală, îmi doresc să vorbesc despre ce ne uneşte pe noi toţi, ca popor, despre problemele pe care le avem de depăşit împreună”, a spus Ciucă.

VEZI ȘI:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă