Președintele Iohannis după ședința CSAT: Vă asigur, niciun român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa si a familiei sale. Niciodată în istoria noastră nu am fost atât de protejați

Declarație de presă susținută de Președintele României Klaus Iohannis
Declarație de presă susținută de Președintele României Klaus Iohannis
24 februarie 2022, 12:29

Președintele Klaus Iohannis a dat asigurări că poporul român este în siguranță în contextul invadării Ucrainei de către Rusia.

”Niciun  român nu trebuie să se teamă pentru siguranța sa și a familiei sale! România beneficiază de cele mai ample garanții de securitate posibile. Statutul de membru NATO și al Uniunii Europene, Parteneriatul Strategic solid cu Statele Unite ale Americii constituie o umbrelă de securitate extrem de solidă.Niciodată în istoria noastră nu am fost mai bine protejați în fața oricărei potențiale agresiuni.”

Președintele a insistat asupra faptului că: România nu va fi atrasă în conflictul militar din Ucraina! Mai mult, vă asigur că voi lua absolut toate măsurile care se impun, împreună cu Guvernul, Parlamentul României și aliații noștri internaționali, pentru ca securitatea și siguranța cetățenilor români să nu fie sub nicio formă afectate.

LIVE TEXT. Explozii în mai multe orașe ucrainene, inclusiv la Kiev. Trupele ruse au pătruns în Ucraina prin mai multe puncte de frontieră. S-au înregistrat zeci de decese în rândul soldaților, dar și în rândul civililor

Klaus Iohannis a declarat că ”Federația Rusă a ales calea reprobabilă și complet ilegală a violenței armate masive împotriva unui stat independent și suveran. (…)  Astăzi, Federația Rusă a ales forța tancurilor în detrimentul vieților cetățenilor. Rusia este agresorul, nu victima, cum încearcă să acrediteze Kremlinul, și întreaga planetă vede astăzi limpede acest adevăr incontestabil.

România condamnă ferm agresiunea complet nejustificată, ilegală și neprovocată a armatei ruse împotriva Ucrainei, care pune în pericol nenumărate vieți omenești, a subliniat Klaus Iohannis.
În ultimele săptămâni, Statele Unite ale Americii, NATO, Uniunea Europeană și întreaga comunitate a statelor democratice au făcut tot posibilul ca diplomația să prevaleze. România a fost puternic implicată în adoptarea tuturor deciziilor la nivel aliat și european și a pledat întotdeauna pentru continuarea dialogului în vederea detensionării situației de la granițele Ucrainei. Niciodată nu este însă prea târziu ca vocea rațiunii să învingă. Singura soluție de a depăși cu bine această gravă criză este cea diplomatică.

Pre;edintele a precizat și că România este pregătită să facă față oricăror consecințe economice și umanitare pe care le-ar putea genera un eventual conflict de durată între Rusia și Ucraina.

La ședința CSAT s-a discutat despre implicaţiile asupra securităţii euroatlantice în contextul agresiunii Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei.

La şedinţa CSAT, condusă de şeful statului, au participat: premierul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, directorul SRI, Eduard Hellvig, şeful Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu, consilierul prezidenţial Ion Oprişor, secretarul CSAT, Mihai Şomordolea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite