Președintele francez Emmanuel Macron nu renunță la reforma pensiilor. Sindicatele continuă protestele

22 martie 2023, 18:50

Președintele Emmanuel Macron nu face niciun pas înapoi în fața presiunii sociale. Reforma pensiilor trebuie să se facă dacă vrem ca sistemul de pensii să fie unul echilibrat, spune liderul de la Élysée:

„Credeţi că îmi place să fac această reformă? Nu. Aş fi putut să fac la fel ca mulţi alţii înaintea mea şi să arunc praful sub preş? Da. Realitatea e că astăzi, un singur lucru regret, că nu am fost capabili să informăm despre constrângeri şi, mai precis, despre necesitatea de a trece prin această reformă.”

Chiar dacă devine un președintele nepopular, Emmanuel Macron susține aplicarea reformei în acest an și merge mai departe cu Elisabeth Borne în fruntea guvernului. Deocamdată nu se gândește la remaniere sau dizolvarea Parlamentului: „Între sondajele pe termen scurt și interesul general al țării, eu aleg interesul general. Și dacă, în cele din urmă, trebuie să îndur lipsa de popularitate de astăzi, o voi îndura.”

Sindicatele continuă blocajele și protestele chiar dacă Emmanuel Macron vrea să reînnoiască dialogul cu partenerii sociali. Gara din Nisa a fost blocată de manifestanți, depozitul de la Foss-sur-Mer, din sudul țării, este în continuare pichetat de sindicaliști, iar pescarii s-au confruntat la Rennes cu forțele de ordine.

De câteva zile, la Paris și în alte orașe ale Franței sunt demonstrații care uneori se termină cu violențe și tensiuni.

Sindicatele pregătesc o nouă zi de mobilizare socială și cer retragerea reformei.

Legea de reformă a pensiilor este adoptată, iar ultimul cuvânt înainte de aplicare îl are Consiliul Constituțional.

CITIȚI ȘI: Preşedintele francez vrea ca reforma pensiilor să intre în vigoare până la finalul anului. „Această reformă este necesară chiar dacă nu îmi face plăcere”

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite