Președintele francez Emmanuel Macron consideră imposibilă livrarea de avioane Ucrainei ”în următoarele săptămâni”

V. Zelensky și Emmanuel Macron
V. Zelensky și Emmanuel Macron
10 februarie 2023, 06:20

„Nu exclud absolut nimic”, a declarat preşedintele francez în faţa presei la Bruxelles despre livrările de avioane de vânătoare.

Dar „asta nu corespunde nevoilor de astăzi”, a estimat el, la finalul unui summit european în prezenţa omologului său ucrainean, Volodimir Zelenski.

De-a lungul turneului său european miercuri şi joi, preşedintele ucrainean a insistat că ţara sa are nevoie de avioane de vânătoare pentru a pune capăt războiului dus de Rusia.

Preşedintele Macron a afirmat că „discuţia sa foarte aprofundată şi foarte precisă” cu Volodimir Zelenski miercuri, la Paris, a evidenţiat că prioritatea ar trebui să fie „de a face totul pentru a ajuta (Ucraina) să reziste în săptămânile următoare” şi de a „efectua operaţiunile utile în primăvara-vara dacă vrem să putem desfăşura ulterior acţiuni diplomatice în paralel”.

„Este esenţial ca aliaţii să privilegieze materialele care sunt cele mai utile” şi „cele mai rapide„, a adăugat el, estimând că tunurile Caesar şi sistemul de apărare sol-aer cu rază medie de acţiune MAMBA furnizate de Franţa îndeplinesc aceste criterii.

Trebuie poate să „intensificăm” livrările de „elemente de artilerie care permit lansarea de ofensive terestre sau rezistenţa”, a insistat el, promiţând „va lucra la asta în zilele următoare”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite