Președintele Finlandei: Dacă am adera la NATO, răspunsul meu către Rusia ar fi - Voi sunteţi cei care aţi făcut asta, uitaţi-vă în oglindă

O aderare a Finlandei la NATO nu ar fi îndreptată "împotriva nimănui", a declarat miercuri preşedintele Sauli Niinisto, în contextul în care Moscova a avertizat Finlanda cu privire la "consecinţele" în cazul unei candidaturi, informează AFP.

11 Mai 2022, 23:56 (actualizat 12 Mai 2022, 00:13) Știrile TVR |
Boris Johnson și Sauli Niinisto

Cu ocazia semnării la Helsinki a unei declaraţii de asistenţă reciprocă între Finlanda şi Marea Britanie în caz de război, Niinisto a cerut Moscovei să se considere responsabilă de o eventuală aderare a Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică.

"Dacă am adera, răspunsul meu (către Rusia) ar fi: Voi sunteţi cei care aţi făcut asta, uitaţi-vă în oglindă", a spus el.

"Aderarea la NATO nu ar fi împotriva nimănui. Nu este un joc cu sumă nulă. Dacă Finlanda îşi sporeşte securitatea, nu este în detrimentul nimănui altcuiva", a adăugat Niinisto, avându-l alături de premierul britanic Boris Johnson.

Preşedintele finlandez urmează să-şi prezinte oficial joi poziţia "personală" cu privire la aderare, un anunţ privind candidatura ţării sale fiind aşteptat în zilele următoare, la fel ca în cazul Suediei.

În conferinţa de presă de miercuri, Boris Johnson a afirmat că "NATO este o alianţă defensivă".

Declaraţia de asistenţă reciprocă între Finlanda şi Marea Britanie, identică textului semnat de Johnson cu Suedia în aceeaşi zi, are ca scop să ofere asigurări pe perioada între candidatura şi aderarea la NATO, protecţia oferită de Alianţă nefiindu-le garantată decât statelor membre.

Întrebat despre riscul ca o candidatură la NATO să fie percepută de Moscova drept o provocare, preşedintele finlandez a fost de părere că Rusia este cea care a schimbat datele problemei la sfârşitul lui 2021.

"Au cerut ca Finlanda şi Suedia să nu intre în NATO. Au cerut ca NATO să nu primească noi membri", a subliniat Niinisto. "Spunând aceasta, Rusia a spus de fapt că noi nu mai aveam libera alegere. Iar aceasta este o schimbare enormă", a spus el.

"Aceasta ne-a făcut să reflectăm, iar ceea ce s-a petrecut pe 24 februarie şi războiul enorm purtat de Rusia în Ucraina, aceasta de asemenea a schimbat datele problemei: ei sunt pregătiţi să atace o ţară vecină", a adăugat Niinisto.

Sursa: Agerpres

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 36°C
IASI 32°C 30°C
CLUJ 31°C 27°C
CONSTANTA 30°C 30°C
CRAIOVA 33°C 32°C
BRASOV 30°C 28°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI