Președintele Filipinelor își scurtează vizita la Moscova, după ce a decretat legea marțială în sudul țării sale

24 mai 2017, 08:38

„Dl. Duterte a instaurat legea marțială pentru întreaga insulă Mindanao marți seara, la 22:00”, a anunțat purtătorul de cuvânt al președintelui filipinez, Ernesto Abella, în cursul unei alocuțiuni difuzate de la Moscova, unde șeful statului filipinez se afla în vizită oficială.

Ernesto Abella a precizat că măsura a fost adoptată pentru 60 de zile și vizează întreaga regiune Mindanao, care include insula principală cu același nume și o serie de insulițe înconjurătoare.

Aflându-se la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin, Roberto Duterte a anunțat că își scurtează această vizită.

„Unități ale grupării Statul Islamic ocupă o provincie filipineză și există confruntări, o operațiune militară fiind încă în curs în prezent. Din nefericire, eu trebuie să plec acolo”, a declarat el la începutul întâlnirii sale la Kremlin, potrivit cuvintelor sale traduse în limba rusă.

„Țara noastră are nevoie de armament modern pentru a lupta împotriva Statului Islamic, avem nevoie de arme”, a adăugat Rodrigo Duterte, care declarase anterior că dorește să achiziționeze arme moderne din Rusia, întrerupând oarecum legăturile care uneau în mod tradițional țara sa cu SUA.

„Înțelegem foarte bine și respectăm faptul că trebuie să vă întoarceți imediat acasă”, a răspuns Vladimir Putin, prezentând condoleanțe președintelui filipinez pentru victimele acestui „atac terorist”.

Șeful statului rus și-a exprimat „speranța că acest conflict va fi rezolvat cât mai rapid, cu cât mai puține victime umane posibil”.

El a menționat o „serie de documente”, care vor fi semnate miercuri cu miniștrii filipinezi rămași la Moscova.

Confruntări s-au produs marți la Mindanao în cursul unei operațiuni a forțelor de securitate împotriva lui Isnilon Hapilon, liderul grupării islamiste Abu Sayyaf și responsabil al Statului Islamic pentru Filipine.

Cel puțin un polițist a fost ucis în schimbul de focuri survenit la Marawi, un oraș cu 200.000 de locuitori, în majoritate musulmani, potrivit autorităților.

Combatanții islamiști au atacat un spital în cursul operațiunii, a precizat șeful statului major filipinez, generalul Eduardo Ano, la CNN Filipine.

„Am curățat sectorul”, a adăugat el, invitând populația să rămână acasă, estimând la aproximativ 50 de persoane numărul combatanților islamiști.

Ciocnirile au început în cursul percheziționării unui imobil unde se presupunea că se ascunde Isnilon Hapilon. Departamentul de Stat al SUA a promis o recompensă de cinci milioane de dolari pentru capturarea lui.

Fotografii postate pe rețelele de socializare de locuitori arată combatanți mărșăluind pe străzile din Marawi și arborând un drapel negru care semăna celui utilizat de Statul Islamic.

Gruparea Abu Sayyaf, cu baza în insulele meridionale din Mindanao, este la originea răpirii a sute de filipinezi și cetățeni străini încă din anii 1990, cerând răscumpărării pentru eliberarea lor. Insurgenții au decapitat un cetățean german vârstnic la începutul acestui an și doi canadieni anul trecut, după ce cererile lor de răscumpărare nu au fost satisfăcute.

Potrivit experților în probleme de securitate, Isnilon Hapilon se străduiește să unifice grupurile filipineze care au depus jurământ de credință Statului Islamic. Printre ele, grupul Maute, cu sediul la Marawi, la câteva sute km în nord de fiefurile Abu Sayyaf, și aflat la originea mai multor confruntări soldate cu morți în cursul ultimelor 12 luni în zonele rurale din jurul Marawi.

Comitetul Internațional al Crucii Roșii (CICR), prezent în regiune, și-a exprimat îngrijorarea față de consecințele luptelor asupra populației civile.

Luptele din Marawi intervin la șase săptămâni după ce armata a dejucat o tentativă de răpiri în masă din partea Abu Sayyaf în zona turistică Bohol din centrul țării.

 

CITIŢI ŞI:

Plătită pentru a ucide. Aflaţi povestea Mariei, ucigaşa traficanţilor de droguri. Pentru fiecare crimă primeşte 430 de dolari

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite