Țara noastră devine hub pentru ajutorul umanitar internațional acordat Ucrainei. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: România a oferit un exemplu înduioșător pentru întreaga lume

3 martie 2022, 07:39

Klaus Iohannis a declarat după întrevederea cu Ursual von der Leyen, președinta Comisiei Europene că ”situația fără precedent, generată de agresiunea armată nejustificată, ilegală și neprovocată a Federației Ruse împotriva Ucrainei” amenință puternic nu numai securitatea Ucrainei, dar și pe cea transatlantică.

Cei doi oficiali au discutat despre intensificarea sprijinului umanitar către Ucraina.

Pe teritoriul României se va înființa un hub, un centru logistic care va colecta ajutorul internațional pentru Ucraina, a anunțat președintele.

România va accesa fondurile disponibile la nivel european pentru gestionarea crizei umanitare din Ucraina: Fondul pentru azil, migrație și integrare și Fondul pentru gestionarea frontierelor și viză, a explicat președintele Iohannis.

Președintă Von der Leyen l-a  informat pe președintele Klaus Iohannis despre demersurile de a crește securitatea energetică a Uniunii.

Acesta este un obiectiv strategic pentru noi toți. Interconectarea, importurile de gaze naturale lichefiate, investițiile masive în regenerabile și în sectorul nuclear civil trebuie să fie sprijinite în continuare, a declarat Klaus Iohannis.

Trebuie garantată aprovizionarea cu energie a tuturor statelor membre UE, a insistat președintele.

Este clar că dependența UE de gazul rusesc trebuie terminată, e nevoie să insistăm pe surse energetice alternative. pentru România, decizia este clară, trebuie să trecem spre independență energetică prin investiții în regenerabile și în sectorul nuclear civil.

Am discutat despre modalități concrete de a acorda sprijin Republicii Moldova în privința refugiaților, dar și în domeniul energetic

 

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene:

* Multumesc și îi felicit pe românii care îi primesc pe cei care fug din calea războiului

* Sute de mii de persoane fug din calea armelor. Cel puțin un milion de persoane au plecat din Ucraina

* România a oferit un exemplu înduioșător pentru întreaga lume

* România ajută nu numai Ucraina, dar și Republica Moldovei

* UE este lături de oamenii care fug din calea războiului

* UE a propus activarea unui mecansim temporar de protecție: oferim drept de reședință și locuință cetățenilor ucraineni. Am emis ghiduri pentru a simplifica formalitățile la frontieră

* Acordăm sprijin umanitar, 500 de milioane de euro au fost alocați pentru a face față consecințelor războiului atroce

* Vom institui sancțiuni foarte dure împotriva conducerii ruse astfel încât să-i reducem capacitatea  de atac

* Ne pregătim în caz de represalii, sporim cantitățile de energie și gaze naturale pentru a asigura încălzirea

* Resursele colectate in hub din statele membre UE vor fi distribuite către Ucraina. Vom primi sprijin  și de la Națiunile Unite și de la SUA. Acest centru umanitar va fi foarte important, e esențială o coordonare strictă

Președintele Klaus Iohannis: Este un centru de logistică pentru ajutor umanitar, se va constitui în etape sub umbrela RESCUE EU

Același lucru este valabil și pentru coridorul pe care se vor livra aceste ajutoare. E nevoie de discuții și cu autoritățile din Ucraina

Centrul umanitar care este operaţionalizat pe teritoriul României pentru sprijinirea Ucrainei va juca un rol foarte important, fiind un demers pe termen mediu, a afirmat, joi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„România oferă ajutorul umanitar pentru Ucraina cu ajutorul acestui centru umanitar. Pentru noi este important să avem posibilitatea să strângem toate resursele aici, cât mai aproape de Ucraina. Aceste resurse provin din toate statele membre, iar din hub ele vor fi direcţionate cât se poate de rapid către regiunile care au nevoie din Ucraina
„, a spus Ursula von der Leyen, la Palatul Cotroceni.

„Cu sprijinul Naţiunilor Unite, al Statelor Unite şi al altor entităţi, cum ar fi organizaţiile nonguvernamentale, acest centru umanitar va juca un rol foarte important. În cazul unor crize, precum aceasta, este nevoie de coordonare foarte strictă. Este un demers pe termen mediu şi, cu toate experienţa noastră în materie de gestionare a crizelor, ne bucurăm de tot sprijinul României, de sprijinul, de flexibilitatea şi de pragmatismul dumneavoastră. Aţi fost pregătiţi să demaraţi aceste lucrări imediat şi mă bucur că au evoluat atât de bine”, a mai spus preşedintele Comisiei Europene.

 

 

 

Tot la Palatul Cotroceni, Klaus Iohannis îl va primi astăzi pe Înaltul Comisar al Națiunilor Unite pentru Refugiați, Filippo Grandi.

 

Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, miercuri seara, cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen , pentru a discuta despre situaţia de securitate în Ucraina şi gestionarea fluxului de refugiaţi din această ţară.

Potrivit unui comunicat al Guvernului, vizita la Bucureşti a preşedintei Comisiei confirmă solidaritatea şi dorinţa CE de a susţine eforturile Romaniei.

„Premierul a prezentat perspectiva asupra situaţiei din Ucraina şi impactul umanitar al acesteia, condamnând agresiunea militară neprovocată, nejustificata şi ilegală a Rusiei asupra statului suveran vecin. Prim-ministrul a evidenţiat acţiunea Guvernului României alături de partenerii instituţionali şi non-guvernamentali în gestionarea refugiaţilor din Ucraina. Cu acest prilej, Nicolae Ciucă a marcat interesul pentru accesul la instrumentele europene destinate refugiaţilor”, se arată în comunicat.

Totodată, şeful Guvernului a amintit şi necesitatea continuării sprijinului Comisiei Europene şi a partenerilor europeni pentru Republica Moldova.

„Preşedinta CE va vizita România şi Slovacia pentru a discuta cu liderii acestor ţări despre situaţia din Ucraina şi despre sprijinul Europei pentru refugiaţii din Ucraina”, a scris, miercuri, pe Twitter, Dana Spinanţ, purtătorul de cuvânt adjunct al Comisiei Europene.

–––––––––––––––––––––––––––––

Patru din 10 refugiaţi ucraineni care au intrat în România după invazia rusă au decis să rămână deocamdată. Aproape jumătate dintre ei sunt copii, a anunţat premierul la finalul şedinţei din celulă de criză. Nicolae Ciucă a mai precizat că ţara noastră a început demersurile pentru a primi acces la fondurile europene prevăzute pentru migraţie şi protecţie civilă.

118461 de refugiați ucraineni dintre aceștia 70026 au ieșit părăsit teritoriul României au rămas în țară 46435 ceea ce reprezintă aprox 39% idn nr total al cetățenilor ucraineni care au intrat în România.

Vizita liderilor europeni vine pe fondul războiului din Ucraina pornit de Rusia, dar și a numărului mare de refugiați ucraineni care vin zilnic în România și Republica Moldova.

Ucraina „aparţine familiei noastre europene”, a spus preşedinta Comisiei Europene. Ursula von der Leyen a mai afimat că decizia lui Puțin de a invada Ucraina a avut că efect unirea ţărilor împotriva Rusiei.

„Dacă Puțin a vrut să divizeze Uniunea Europeană, să slăbească NATO şi să spargă comunitatea internaţională, a obţinut exact opusul”, a subliniat ea.

„Uniunea Europeană a adoptat rapid trei valuri de sancțiuni dure împotriva sistemului financiar al Rusiei, a industriilor sale de înaltă tehnologie și a elitei sale corupte. Acesta este cel mai mare pachet de sancțiuni din istoria Uniunii noastre. Decizia de astăzi de a deconecta băncile-cheie rusești de la rețeaua SWIFT va trimite un semnal foarte clar lui Puțin și Kremlinului”, a spus președinta Comisiei Europene, marţi Ursula von der Leyen.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă