Preșcolarii și elevii din ciclul primar revin la școală fără testare. Consiliul Naţional al Elevilor: Este total inoportună trecerea în scenariul online la nivelul întregii ţări

Este prima zi de şcoală din acest an pentru toţi cei trei milioane de elevii, după ce de astăzi s-au întors în bănci preşcolarii şi elevii din învăţământul primar. Deşi numărul de cazuri de îmbolnăvire cu Sars-Cov2 a crescut alarmant, în şcoli nu se va face verficare, pentru că lipsesc testele. În acelaşi timp, se fac scenarii pentru ce se va întâmpla în învăţământ, în cazul creşterii ratelor de infectare.

10 Ianuarie 2022, 07:16 (actualizat 10 Ianuarie 2022, 14:37) Știrile TVR |

Săptămâna aceasta este ultima din semestrul I, imediat după care urmează semestrul II.

O premieră în acest an școlar este lipsa vacanțelor intersemestriale. De săptămâna viitoare, începe semestrul al doilea. Vor fi 13 săptămâni de școală în mod continuu, până la vacanța de Paște, după care cursurile vor continua până în data de 11 iunie.

Elevii de gimnaziu şi liceu, precum şi cei din învăţământul profesional şi postliceal au început cursurile cu o săptămână mai devreme, în data de 3 ianuarie.

Asociațiile părinților și cele ale elevilor au avut astăzi o întâlnire cu ministrul Educației.

În ultima săptămână de școală din semestrul I, toată lumea se confruntă cu probleme: lipsa testelor, scandalul cu modificarea criteriilor pentru acordarea burselor de merit, anunțul că școlile vor trece în online doar când spitalele vor fi suprasolicitate.

Lipsesc testele de salivă din școli din cauza licitațiilor făcute de unele firme, care au câștigat licitațiile.

Un milion de măști au fost distribuite în școli, potrivit anunțului făcut ieri de ministrul Educației. Acestea vor ajunge la elevi în perioada următoare.

Reprezentanții părinților își doresc trecerea școlilor în sistem online. Ei susțin că școlile nu sunt pregătite din punct de vedere sanitar în contextul pandemiei de Covid-19. Ministerul Educației spune însă că școlile nu mai trebuie să susțină cursurile în sistem online. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că se va reveni la învățământ online dacă numărul cazurilor va exploda și sistemul sanitar va fi copleșit.

Consiliul Naţional al Elevilor susţine că, la acest moment, este total inoportună suspendarea cursurilor şi trecerea în scenariul online la nivelul întregii ţări.


"Izbucnirea valului 5 al pandemiei în România a avut loc în urmă cu puţin timp, iar autorităţile încă nu au adoptat un set de măsuri stabil pentru stoparea acestuia în comunităţile şcolare. În acest sens, Consiliul Naţional al Elevilor reiterează poziţia privind nevoia de a descentraliza scenariul de funcţionare a şcolilor, având în vedere că există localităţi în care rata de incidenţă este egală cu zero. La momentul de faţă, este total inoportună suspendarea cursurilor şi trecerea în scenariul online la nivelul întregii ţări. De aceea, solicităm Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii introducerea unui algoritm de calcul care să stea la baza deciziei privind modul în care se vor desfăşura orele de curs, care să cuprindă mai mulţi parametri: vaccinarea elevilor şi a profesorilor, incidenţa din localitate, supraaglomerarea claselor, posibilitatea testării rapide în şcoală, infrastructura (măşti, dezinfectant, distanţare fizică)".

Reprezentanţii elevilor îşi exprimă dezamăgirea faţă de modul în care guvernanţii tratează situaţia actuală, generată de apariţia valului 5 al pandemiei de COVID-19, având în vedere că în urmă cu scurt timp autorităţile au anunţat că nu vor exista teste pe bază de salivă pentru elevi nici în această săptămână.

"Cerem publicarea analizei Corpului de control al prim-ministrului în ceea ce priveşte operaţiunea de licitaţie şi livrare a testelor non-invazive, precum şi sancţionarea celor responsabili de acest proces defectuos", solicită Consiliul Naţional al Elevilor. Sursa: Agerpres

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 27°C 25°C
CONSTANTA 18°C 24°C
CRAIOVA 29°C 30°C
BRASOV 24°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI