Prețurile tot mai mari ale gazelor reaprind discuția despre revenirea cel puțin temporară la tarife reglementate. Ministrul Finanțelor Publice s-a declarat deja în favoarea reglementării

28 iulie 2022, 18:34

Scumpirea bruscă a gazelor pe piața din Europa după ce Gazprom a redus livrările prin conducta Nord Stream 1 a readus în discuție reglementarea tarifelor în România.

Social democrații susțin că un control temporar al prețurilor la energie ar putea încetini scumpirile, inclusiv pe cele ale altor produse. În Germania, de exemplu, prețul gazului a crescut anul acesta cu 400% față de anul trecut, după ce rușii au limitat drastic livrările.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: „Opinia mea rămâne în continuare – prețul trebuie reglementat. (…) Văd deja o mobilizare la nivel european și niște discuții aplicate la nivel european. Se vorbește din ce în ce mai mult de reglementare, nu de compensare, am văzut că anumite state, cum e Franța, au făcut și naționalizări”.

Premierul Nicolae Ciucă nu se declară împotrivă, dar preferă să aștepte rezultatele analizelor plafonării prețului la gaze și compensării facturilor, măsuri deja în vigoare.

Am lăsat instituțiile de specialitate, mă refer la ANRE, la Ministerul Energiei, împreună cu Ministerul Finanțelor (…) să identifice ipotezele de lucru pe scenariile posibile de evoluție bazându-ne pe ceea ce s-a derulat în ultimele 3 luni de zile de când ordonanța a început să producă efecte„, a explicat Nicolae Ciucă.

Ministrul Finanțelor Publice s-a declarat deja în favoarea reglementării prețurilor.

Adrian Câciu, ministrul Finanţelor Publice: „La modul în care se vinde energia pe piață, lucrurile, din punctul nostru de vedere, au intrat într-un regim, ca să fiu elegant, prea incert pentru a fi gestionabil. Și trebuie, într-adevăr, intervenit într-o zonă de reglementare a pieței, a pieței pe fluxul ei, că undeva lucrurile sunt foarte dezechilibrate”.

VEZI și Ministrul Economiei: O parte din industrie a redus deja consumul de gaze din considerente de piață. „Nu vorbim acum de o iniţiativă a statului român de reducere a livrărilor de gaze către industrie”

Nu toți analiștii sunt de acord.

Prețul gazului e mai mare la noi decât în alte țări fiindcă nu s-au făcut investiții în capacitățile de producție tocmai din cauză că piața a fost strict controlată de stat, a explicat Otilia Nuțu la TVR Info.

Singurul lucru pe care l-am obține reglementând prețurile în acest moment ar fi să ducem la niște pierderi foarte mari pentru anumite companii, la descurajarea în continuare a investițiilor și în loc de asta ar trebui să ne gândim care sunt consumatorii care sunt cei mai afectați de creșterile de prețuri la energie și să țintim ajutorul către aceștia„, spune Otilia Nuțu.

Eugenia Gusilov, expert în energie: „Reglementarea prețurilor este o soluție de avarie. (…) Poți să apelezi la acest instrument, dar este un instrument excepțional. Ce se întâmplă dacă această criză continuă pentru următorii 2 ani? Are statul capacitatea să vină cu această subvenție masivă, pentru că, dacă costurile sunt unele și prețul pe care-l vor plăti consumatorii va fi reglementat, diferența cine o plătește?„.

În martie, guvernul a prelungit pentru un an plafonarea prețurilor la energie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite