Prețurile plafonate la energie vor fi doar la adresa de domiciliu, precizează ANRE

Autoritatea de reglementare a stabilit împreună cu furnizorii de energie regulile pentru declarațiile pe care unii clienți trebuie să le depună ca să beneficieze de preţuri plafonate. În cazul celor care au mai multe locuinţe, tarifele minime se vor aplica automat doar la adresa de domiciliu. Iar cererile ar trebui trimise în varianta electronică, pentru a evita cozile la sediile companiilor.

15 Decembrie 2022, 18:10 (actualizat 15 Decembrie 2022, 19:27) Știrile TVR |

Clienții care au un singur loc de consum și se încadrează în limitele de consum prevăzute de lege vor beneficia automat de plafonare, a anunțat vicepreședintele ANRE imediat după discuția cu furnizorii. Dacă un client are două sau mai multe locuri de consum, el va primi automat prețuri plafonate la adresa de domiciliu. Trebuie să depună cerere cu declarație pe proprie răspundere numai dacă vrea ca plafonarea să se aplice la altă adresă. ANRE va colabora cu furnizorii, pentru a evita situațiile în care unii consumatori ar putea beneficia abuziv de prețurile minime.

Zoltan Nagy-Bege, vicepreședinte ANRE: După CNP putem verifica dacă un client are contract cu unul sau cu mai mulți furnizori, vom identifica aceste cazuri, vom comunica furnizorilor care sunt vizați exact lista clienților care sunt în această situație și furnizorii vor comunica cu clientul că, uite, știm că ai mai multe locuri de consum și contracte cu alți furnizori, legea prevede că poți să beneficiezi doar pentru un singur loc de consum, te rog, într-un termen de două săptămâni - o lună să ne comunici pentru care dintre 2-3-4-5 locuri de consum optezi și pentru care dintre furnizori.

Totodată, chiriașii care vor să plătească prețul plafonat trebuie să încheie pe numele lor contracte de furnizare a energiei electrice. Specialiștii explică însă că e de preferat să aibă și contract de închiriere cu proprietarii, înregistrat oficial, pentru a evita neînțelegerile.

Dumitru Chisăliță, expert în energie: Mulți furnizori nu mai cer acordul proprietarului. În momentul de față, majoritatea furnizorilor mari din România cer doar o declarație pe proprie răspundere. Asta înseamnă că practic orice chiriaș, orice persoană poate să meargă să încheie un contract pe o declarație pe propria răspundere. Există posibilitatea ca atunci când chiriașul nu se va înțelege cu proprietarul, să apară probleme ulterior, pentru că contractul este încheiat cu altă parte, proprietarul, chiar dacă este proprietar, nu poate să intervină în contract între alte două părți și de aici pot să apară diverse elemente.

Potrivit reprezentanților ANRE, singurele categorii de clienți care trebuie să depună cerere cu declarație pe proprie răspundere sunt familiile cu cel puțin 3 copii, familiile monoparentale și utilizatorii de aparate medicale electrice.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 26°C
IASI 26°C 27°C
CLUJ 26°C 23°C
CONSTANTA 21°C 22°C
CRAIOVA 25°C 25°C
BRASOV 23°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI