Cumpărăm produse mai scumpe cu până la 20% din cauza drumurilor proaste. O spun transportatorii, care reclamă că fac livrări cu întârziere pentru că sunt puține autostrazi, iar marile orase nu au centuri ocolitoare. Viteza medie comercială este de doar 48 de kilometri la oră, una dintre cele mai mici din Europa. Așa că, deseori, marfa se strică pe drum.
Galațiul este unul dintre cele mai importante centre industriale ale țării. Dar sute de tiruri și camioane pierd, zilnic, timp pretios când vor să ajungă la cel mai mare port de la Dunăre sau la vama cu Republica Moldova.
Orașul nu are o variantă ocolitoare funcțională.
Traficul de mărfuri se blochează și în Piatra Neamț. Nici aici nu există o șosea ocolitoare.
Din cauza lipsei șoselelor ocolitoare și a numărului prea mic de kilometri de autostradă, tirurile circulă cu doar 48 de kilometri la oră. Mărfurile sunt livrate cu întârziere față de vestul Europei, unde viteza medie de transport este de 70 de kilometri la oră. Pierderea o suportăm cu toții, în prețul final al produselor.
Compania de drumuri dă asigurări că situația se va schimba. 60 de kilometri de autostradă vor fi dați în folosință anul acesta, promit autoritățile. Sunt în plan și șoselele ocolitoare ale orașelor Bușteni și Comarnic, pentru a decongestiona traficul pe Valea Prahovei.