Prețurile țigărilor ar urma să crească de anul viitor, inclusiv pentru variantele de tutun încălzit. Majorarea taxelor pe țigări va genera 9,3 miliarde de euro în plus pentru statele membre ale UE

Prețurile țigărilor ar urma să crească de anul viitor. Bruxelles-ul propune creșterea taxelor pe țigări și prima pentru cele de tip vaping la nivelul Uniunii Europene. Se preconizează că majorarea taxelor pe țigări va genera 9,3 miliarde de euro în plus pentru statele membre ale UE.

28 Noiembrie 2022, 16:48 (actualizat 29 Noiembrie 2022, 00:11) Știrile TVR |

Acciza minimă in Uniunea Europeana pentru țigări ar urma să se dubleze, de la 1.80 de euro, cât este acum, la 3,60 euro pentru un pachet de 20 de țigarete. Noul regim fiscal va alinia și impozitarea în ceea ce privește produse din tutun, cum ar fi vaping-ul și tutunul încălzit, la cea a țigărilor.

Modificările au ca scop accelerarea eforturilor UE de a ajunge la o „generație fără tutun" până în 2040.

Oficialii din domeniul sănătății doresc să reducă consumul de tutun în rândul cetățenilor UE de la nivelul actual de aproximativ 25%, la 20% în 2025 și la mai puțin de 5% în 2040.

În timp ce specialiștii în economie spun că veniturile la bugetul de stat vor crește considerabil, psihologii se așteaptă ca foarte puțini fumători să renunțe la viciu din cauza scumpirii.

DRAGOŞ CABAT, analist economic: Mărirea accizelor înseamnă venituri mai mari la buget și venituri foarte sigure pentru că aceste companii din domeniu își plătesc taxele și sunt unii dintre cei mai mari plătitori de taxe atât în România cât și la nivelul Uniunii Europene.

Prin telefon, KEREN ROSNER, psiholog: Foarte puțini vor renunța din acest motiv. Vor face eforturi financiare și vor renunța la alte cheltuieli, tocmai pentru a-și satisface această nevoie considerată plăcere sau necesitate.

Într-un răspuns pentru Știrile TVR, reprezentanții uneia dintre cele mai mari companii din industria tutunului din România spun că propunerile sunt deocamdată doar începutul unui lung proces legislativ "Ne așteptăm ca propunerea de revizuire să fie publicată pe 7 decembrie 2022, de aceea nu știm încă forma exactă prin care Comisia intenționează să modifice Directiva și, implicit, nivelul de taxare. Este începutul unui proces legislativ de durată pentru formă finală a Directivei, inclusiv a nivelurilor de taxare, bazate pe acordul unanim al celor 27 de state membre."

Potrivit datelor oficiale, din 20 de țigarete vândute, 12 reprezintă acciza, 4- TVA-ul și restul, venitul producătorului și al vânzătorului. Din prețul unui pachet de țigări, aproximativ 80% se îndreaptă către bugetul de stat.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 1°C
IASI 2°C 2°C
CLUJ 3°C 2°C
CONSTANTA 9°C 4°C
CRAIOVA 2°C 2°C
BRASOV 2°C 0°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI