Prețuri mai mici la pompă. În unele stații, benzina a scăzut sub 8 lei pe litru

22 iulie 2022, 19:01

7,89 lei pentru un litru de benzină standard. Este un preț pe care nu l-am mai văzut demult în stațiile de carburant. Dar care și-a făcut loc în ultimele zile la pompă. Și nici măcar nu este cel mai mic.

În București, „recordul” este de 7 lei și 83 de bani. Cel mai ieftin sortiment de motorină costă însă, în continuare, ceva mai mult: aproximativ 8 lei și 50 de bani pe litru.

Și în Cluj-Napoca sunt prețuri mai mici la pompă față de zilele trecute.

Reprezentanții companiilor petroliere spun că reducerile la pompă sunt o consecință a scăderii cotației barilului de petrol.

Petroliștii depind de evoluția prețurilor la nivel interantional, în contextul în care importă aproximativ 70% din țițeiul necesar pentru rafinare.

Ion Tache, preşedinte, Asociaţia Benzinarilor Particulari: Trebuie să subscriem pieţei internaţionale. Creşte barilul, creşte preţul la pompă. Scade barilul, scade. Sigur că, dacă barilul se va ieftini, cu siguranţă se vor ieftini şi la noi produsele petroliere.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: Prețul petrolului brent a scăzut la aproximativ 105 dolari pe baril, cotație care era în martie, la începutul războiului din Ucraina. În schimb, benzina și motorina nu s-au ieftinit la fel de mult. Prețurile carburanților au coborât doar până la nivelul celor din luna mai.

Petroliștii susțin însă că nu pot coborî prețurile la pompă la fel de repede precum scade cotația barilului din motive logistice. Sunt necesare cel puțin 3 săptămâni pentru ca țițeiul importat să ajungă la rafinăriile din țară și apoi să fie distribuit în benzinării. Economiștii se așteaptă însă ca prețurile să fluctueze în perioada următoare.

Claudiu Cazacu, analist financiar: O parte din scăderea petrolului nu se vede la pompă și pentru că dolarul mai puternic a făcut mai scumpe importurile de carburanți, atunci când le transpunem în lei. Putem vedea oscilații în perioada următoare, poate încă 20-30 de bani pe litru în jos. Dar cred că vom avea și zile în care prețurile vor fi ceva mai sus față de nivelul de astăzi. Asta referindu-ne la următoarele câteva săptămâni.

În țară, e a doua ieftinire importantă a carburanților după ce prețurile benzinei și motorinei au fost compensate cu 50 de bani pe litru de la 1 iulie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite