Prețuri mai mari la pompă. Barilul de petrol e mai scump, iar cererea de benzină și motorină crește după relaxarea restricțiilor

20 iunie 2020, 19:45

În unele benzinării din București, prețul celui mai ieftin sortiment de carburant se apropie de pragul de 4 lei și 50 de bani pe litru.

Benzina și motorina au început să se scumpească după jumătatea lunii mai, odată cu ridicarea stării de urgență.

Cătălin Deacu, jurnalist TVR: „În ultima lună, cel mai mult s-a scumpit benzina, cu 10 bani pe litru. Și pentru motorină plătim acum mai mult cu 7 bani pe litru. Chiar și așa, prețurile carburanților sunt mult mai mici față de începutul pandemiei de coronavirus”.

Economiștii pun creșterile de preț de la pompă pe seama scumpirii barilului de țiței la nivel internațional.

De exemplu, la marile burse, prețul petrolului Brent s-a dublat în ultima luna și jumătate. Este o consecință a cererii tot mai mari de benzină și motorină, după ridicarea mai multor restricții impuse la începutul pandemiei de coronavirus, dar și a deciziei țărilor producătoare de a scădea nivelul extracției de petrol.

Economiștii nu exclud ca scumpirea carburanților să aibă un impact și asupra creșterii prețurilor bunurilor de consum. Dar totul depinde de evoluția pandemiei de coronavirus.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite