Prețul scăzut al cerealelor provoacă pagube fermierilor

26 februarie 2023, 16:37

Cu o recoltă bogată și o situație internațională favorabilă fermierilor români, anul 2022 anunța câștiguri consistente pentru aceştia. Mulți au vândut imediat după recoltare și au avut un profit bun. Alții, însă, au așteptat ca prețul cerealelor să crească și mai mult. Ceea ce nu s-a întâmplat. Ba mai mult, odată cu intrarea cerealelor din Ucraina prin țara noastră, a apărut o concurență de temut.

HORIA CARDOȘ, director de companie Agricolă: Poate principala cauză, dincolo de faptul că fermierii au așteptat acel preț maximal, a fost invazia de cereale din Ucraina, care produce la alte costuri față de orice țară din UE, cantități uriașe. O parte din ele au fost reexportate, dar o bună parte au rămas în România.

DAN RADU, prim-vicepreședinte Asociația Forța Fermierilor: (n.r., întrebare: Cât de mare e diferența de preț între grâul românesc și cel ucrainean?) Cu câteva luni în urmă era undeva la 750 de lei tona plus TVA, față de 1.500 de lei, aici. Trebuia ca statul român să aibă grijă ca tot ceea ce îi tranzitează, doar să tranziteze.

Fie că au vândut în pierdere sau încă au cerealele în silozuri, situația multor fermieri este critică. Pentru că în acest moment au nevoie de bani pentru a începe lucrările de primăvară.

HORIA CARDOȘ, director de companie Agricolă: Vorbim de un deficit de 500 de milioane de euro care lipsesc azi din conturile fermierilor români.

PETRE DAEA, ministrul Agriculturii: În ianuarie, la ședința Consiliul de miniștri, am susținut nevoia de intervenție din partea Comisiei Europene, ca să asigurăm banii necesari pentru fermieri. Această intervenție am făcut-o și eu și Polonia, Bulgaria, Ungaria, Cehia și Slovacia.

Prețul scăzut al cerealelor ar putea avea și un efect pozitiv: furaje mai ieftine și oprirea scumpirilor în lanț din industria alimentară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite