Prețul pâinii a crescut. Experții avertizează că produsele de panificație s-ar putea scumpi lunar

Pâinea s-a scumpit din nou. În ultimele zile, majoritatea brutăriilor au mărit preţul franzelei simple cu 20 de bani, iar majorările nu se vor opri aici. Specialiştii din industria morăritului şi panificaţiei spun că, pe fondul scumpirilor din ultima perioadă, dar şi al creşterii preţului grâului pe bursă, vom plăti tot mai mult, de la o lună la alta.

06 Decembrie 2021, 19:42 (actualizat 07 Decembrie 2021, 00:08) |

Dacă până acum plăteam 1,30 lei pentru o franzelă, de acum, aceasta costă 1,50 lei.

Îngrijorător este, potrivit specialiștilor din industrie, că majorările de prețuri nu se vor opri aici.

Nicu Vasile, președinte, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România: Creșterea va fi în permanență și există un raport direct între prețul la gaze, la energie electrică. Dacă a crescut prețul de la 1.30 la 1.50, dacă mergem în stilul acesta, până în martie o să avem neplăcerea să vedem prețul la pâine chiar la 2 lei.

Alte motive care au stat la baza scumpirii sunt creșterea prețului grâului la bursă, dar și lipsa de intervenție a statului.

Dragoș Frumosu, președintele Federației Naţionale a Sindicatelor din Industria Alimentară: În mod normal, rezerva ar fi trebuit să fie a statului român care să intervină în astfel de situații și să pondereze această creștere a prețurilor. Dar, din nefericire, nu este așa. Dacă era 850 de lei anul trecut tona de grâu, astăzi este 1.450. Chiar dacă noi, la nivel de România, avem o producție de grâu bună, grâul se vinde la prețul de bursă. Deci nu mai este ca înainte, avem o producție bună, mâncăm mai ieftin.

Prin urmare, tot specialiștii spun că, în lipsa unor măsuri imediate, prețurile produselor de panificație vor continua să crească de la o lună la alta.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 8°C 5°C
IASI 5°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 7°C 4°C
CRAIOVA 5°C 4°C
BRASOV 1°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI