Prețul medicamentelor inovative va scădea cu 35% atunci când le expiră patentul

24 martie 2017, 18:40

Medicamentele inovative cărora le expiră patentul, de acum încolo, se vor ieftini cu 35%.

De exemplu, dacă plăteaţi pentru un tratament pentru boli cardiace 100 de lei, de acum încolo, îl veţi găsi în farmacii cu 65 de lei. Dar, să presupunem că medicamentul a ieşit acum un an de sub brevet, iar producătorul a scăzut imediat preţul la 80 de lei. În acest caz, ieftinirea de acum va fi doar de 15 lei. Astfel, preţul va ajunge tot la 65 de lei.

Iniţial, autorităţile promiteau că preţul tuturor medicamentelor, indiferent de momentul în care le-a expirat brevetul, va scădea cu 35%. Atunci, producătorii din industria farmaceutică au ameninţat că-şi vor retrage produsele din România. Astfel sute de mii de pacienţi ar fi rămas fără tratamente.

Asociaţiile de pacienţi sunt sceptice.

În schimb, vaccinurile se vor scumpi. Până acum, le cumpăram la cel mai mic preţ găsit într-un grup de 12 ţări europene, printre care Cehia, Austria şi Belgia. De acum încolo, autorităţile vor selecta cele mai mici trei preţuri şi vor face o medie a lor. Astfel ministerul speră că va rezolva criza. În acest moment, lipsesc din maternităţi şi din cabinetele medicilor de familie vaccinul hepatitic şi cel hexavalent.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite