Prețul apei calde și căldurii se dublează în București | Ionuț Purica, expert în energie: “În mod normal, măririle de genul ăsta se fac atunci când scade consumul. (…) Dar să vedeți ce o să fie la iarnă”

Bucureștenii care au apă calda și căldură în sistem centralizat vor plăti facturi duble. Asta pentru că majoritatea consilierilor generali au votat mărirea prețului gigacaloriei de la 143 lei, la 330 lei. Chiar și așa, prețul plătit de abonați este de doar 40% din prețul real. Experții atrag atenția că după această majorare, foarte mulți bucureșteni vor decide să se deconecteze de la sistemul centralizat de încălzire.

30 Martie 2022, 13:29 (actualizat 30 Martie 2022, 19:00) Știrile TVR |

Cei peste 1,2 milioane de bucureșteni care locuiesc în cele peste 560.000 de apartamente racordate la Termoenergetica, vor plăti de două ori și jumătate mai mulți bani ca până acum pentru a plăti facturile la apă caldă și căldură. Consilierii generali ai Primăriei Capitalei au votat majorarea prețului unei gigacalorii de la 143 lei la 330 lei. Reprezentanții asociațiilor de proprietari spun la unison că acest lucru îi va împinge pe oameni să deconecteze de la sistemul centralizat.

Primarul General al Capitalei spune că o astfel de mărire a prețului gicacaloriei este justificată pentru că bugetul primăriei nu ar fi avut cum să suporte măririle prețurilor la gaze din ultima perioadă. Cu tot cu majorare însă, bucureștenii vor plăti doar 40% din prețul final.

Nicușor Dan, primarul general al Capitalei:Este o majorare necesară pentru a echilibra întreg sistemul de termoficare, pentru a permite menținerea sistemului de termoficare centralizat care are beneficii importante în ceea ce privește mediul”.

Singurii care s-au împotrivit majorării au fost consilierii PSD care au cerut retragerea de pe ordinea de zi a proiectului.

Aurelian Bădulescu, consilier general, PSD: Considerăm că bucureștenii nu sunt pregătiți să facă față sumei cu care vine inițiatorul acestui proiect. Valorile pe pierderile tehnologice nu au fost evidențiate, lucru care nu asigură o destul de mare transparență și credem că influențează în mod negativ prețul”.

Ionuț Purica, expert în energie, Academia Română:În mod normal, măririle de genul ăsta se fac atunci când scade consumul. Cum e cazul acum, că vine căldura și n-o să mai fie atât de mare factura la căldură. Dar să vedeți ce o să fie la iarnă”.

Prețul energiei termice plătit de bucureșteni n-a mai fost mărit din anul 2011. În alte alte orașe prețul gicaloriei s-a mărit încă de la început iernii. În Timișoara, a ajuns la 350 de lei, în Oradea la 373 de lei, iar constănțenii plătesc 450 de lei. În acest moment, datoriile Termoenergetica către Elcen sunt de 700 milioane de lei. Directorulcompaniei a precizat pentru Știrile TVR că acestea vor fi plătite în lunile următoare.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI