Prețul energiei electrice oprește producția în întreprinderile franceze

20 octombrie 2021, 18:46

Valenciennes, localitate situată în nord, este un punct important pe harta economică a Franței. Oțelăria din zonă abia mai face față facturilor la energie electrică. Pentru același consum, factura pe luna septembrie s-a dublat și a ajuns la aproape 4 milioane de Euro. Oprirea cuptorului a fost prima decizie a conducerii.

VINCENT SMEECHAERT, director fabrică de oţel: „Vinerea trecută, am decis să oprim cuptorul. Este fără precedent. Nu s-a mai întâmplat niciodată să oprim un cuptor din cauza preţului energiei electrice.”

Cei 500 de angajați ai oțelăriei se tem pentru locurile de muncă și cred că nici soluția de a lucra noaptea, când tarifele sunt mai mici, nu reprezintă o variantă pe termen lung.

La o altă întreprindere, în sudul Franței, sunt aceleași probleme din cauza facturilor la energie. Aici, conducerea a decis reducerea sau oprirea unor activității și epuizarea stocurilor. O soluție pe care cei de la uzina chimică de la Fosse-sur-Mer o consideră temporară.

KARIM HAKEM, director uzină: „Nu este posibil pe termen lung. Producţia noastră zilnică este foarte importantă, iar rezervele scad foarte repede. Nu putem rezista aşa mult timp.”

Analiștii economici atrag atenția că astfel de decizii pot duce la creșteri de prețuri,dar și la scăderea competitivității pentru unele ramuri ale economiei franceze. Guvernul este așteptat cu măsuri urgente pentru a sprijini întreprinderile, puternic afectate de actualele tarife la energie electrică, dar și populația cu venituri mici care se confruntă cu prețuri din ce în ce mai mari la benzină și motorină.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite