Prețul combustibilului, compensat până la finalul anului, voucherele de 50 de euro, livrate în continuare celor vulnerabili, ordonanța pentru compensări în domeniul energiei, modificată. Decizii în coaliție

20 septembrie 2022, 19:19

Fără să anunțe oficial deciziile luate luni după ședința coaliției, liderii partidelor de guvernare au prezentat separat principalele măsuri de sprijin pentru populație și economie asupra cărora au convenit.

Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre noul program al guvernului pentru susținerea mediului privat.

Măsurile sociale agreate în coaliție au fost confirmate de liderul PSD, Marcel Ciolacu: acordarea voucherelor sociale de 50 de euro pentru cei cu venituri mici și ajutorul de 50 de bani pe litru suportat de stat atât pentru benzină, cât și pentru motorină, dar și includerea fabricilor de medicamente generice pe lista beneficiarilor de scutiri la curent electric, alături de alte instituții omise din ordonanța privind compensările din energie.

Un punct încă nelămurit în coaliție rămâne la ce consum se va raporta plafonarea prețului la curent electric – la cel din anul 2021, cum prevede legea în vigoare, sau la consumul actual lunar.

Experții consideră că modalitatea de calcul nu încurajează populația să facă economii.

Opoziția consideră că măsurile puterii sunt doar de cârpeală.

USR are propriile soluții legislative, precum reducerea TVA la carburant de la 19 la 5%.

Guvernul s-a angajat să ia o serie de măsuri de sprijin pentru populație, dar și de încurajare a economisirii resurselor.

Ministerele trebuie să prezinte un plan de reducere a cheltuielilor cu iluminatul, iar populația este încurajată să pună în schimbul becurilor cu filament unele cu led și să își încarce telefonul noaptea, când curentul este mai ieftin.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite