Prețul cărnii de porc, cel mai mare din ultimii 5 ani. Avertismentul procesatorilor

3 aprilie 2017, 18:52

În magazine şi în pieţe, un kilogram de carne de porc costă acum, în medie, 20 de lei. Însă din această lună prețul va sări la 24 de lei.

Diferența se va vedea la raft în câteva săptămâni.

Este cel mai mare preţ din ultimii 5 ani. Preţurile de săptămâna trecută la bursa din Germania au crescut într-o singură săptămână la peste 10% şi, din păcate, trendul mai departe este crescător. În total, până la sfârşitul anului, carnea de porc va creşte undeva la 35-40%”, avertizează președintele Asociației Române a Cărnii, Radu Timiș.

Se întâmplă asta din cauza efectivului redus de animale. Cererea este mai mare decât oferta. Aşa se face că importăm în jur de 40% din carnea de porc care ajunge pe mesele românilor.

Germania, Belgia, Spania şi Ungaria sunt principalele ţări din care importăm carne de porc. Asta în timp ce producătorii autohtoni cer ajutor de câțiva ani.

Ministerul Agriculturii a pregătit un program de sprijin pentru fermieri. Aceștia ar putea primi 10.000 de euro pentru 200 de capete de porci livrați către abatoare autorizate.

“Eu cred că-i bun şoriciul de porc din România şi trebuie să-l facem aici în ţară, şi-l facem ocupându-ne de această specie, nu criticând în fiecare zi vreun program sau altul”, a subliniat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Potrivit calculelor sale, aproximativ 350 de ferme din toată ţara ar putea beneficia de această subvenţie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite