Președintele Venezuelei spune că votul pentru înfiinţarea Adunării Constituante a fost un uriaş success. Opoziția afirmă că e fraudă

31 iulie 2017, 17:27

O explozie produsă la Caracas a rănit cel puţin şapte membri ai Gărzii Naţionale şi este considerată de autorităţi un act terorist. Pentru opozanţii regimului Maduro însă, violenţele sunt o luptă pentru democraţie.

Opoziţia reclamă cea mai mare fraudă electorală din istoria ţării, cu o participare de nici două milioane şi jumătate de oameni, şi afirmă că nu va recunoaşte scrutinul.

La polul opus, puterea spune că, dimpotrivă, s-a înregistrat un record de participare, de peste 8 milioane de votanţi, adică 41 la sută dintre venezuelenii cu drept de vot.

Preşedintele Venezuelei, Nicolas Maduro: “A fost şi este o zi de succes, cu o largă participare la urne. Cine are ochi de văzut, să vadă. Oligarhii nu au ochi sau urechi pentru oameni. Au fost mereu invizibili pentru ei. Aşa că nu ne pasă de părerea oligarhiei. Ne pasă de adevărul oamenilor”.

Aceste alegeri au fost organizate de preşedintele Maduro pentru întrunirea unei Adunări Constituante – un fel de legislativ paralel, care va elabora o nouă constituţie.

Şeful statului afirmă că era nevoie de aşa ceva pentru reconcilierea ţării şi pentru actualizarea climatului politic.

Adversarii săi afirmă însă că este o stratagemă pentru subminarea parlamentului, controlat de opoziţie, şi pentru concentrarea puterii în mâinile preşedintelui.

Argentina, Peru, Chile, Brazilia şi Columbia nu recunosc rezultatul scrutinului.

Opoziţia a organizat propriul referendum acum câteva săptămâni, fără caracter obligatoriu, în care 98,4% dintre votanţi au respins planul lui Maduro.

Aproximativ 7,1 milioane de persoane au votat, adică echivalentul a o treime din electoratul ţării.

În Venezuela au loc din aprilie proteste anti-guvernamentale aproape zilnic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă