Președintele Ungariei, Janos Ader, i-a trimis o scrisoare lui Klaus Iohannis despre poluarea râurilor și cere rezolvarea fără întârziere a situațiilor periculoase precum cea de pe Someș

Preşedintele ungar, Janos Ader, i-a trimis astăzi o scrisoare omologului român Klaus Iohannis, cerându-i să ia măsuri, în baza obligaţiilor asumate prin acorduri de mediu bilaterale şi internaţionale, împotriva poluărilor repetate dinspre România ale cursurilor de apă, transmite agenţia MTI, preluată de Agerpres.

19 Februarie 2021, 19:05 (actualizat 19 Februarie 2021, 19:46) |
Poluare pe râul Someș / FOTO: www.facebook.com/rowater.ro

În scrisoare, Janos Ader afirmă că sectorul ungar al râului Someş a fost poluat recent cu metale grele provenite de la mine abandonate din nordul României.

Potrivit MTI, autorităţile ungare au fost alertate joi în legătură cu poluarea de pe Someş.

În scrisoare, Janos Ader afirmă că nivelurile concentraţiilor de zinc, cupru şi cadmiu sunt încă "peste cele acceptabile".

Preşedintele Ungariei menționează că dezastre similare s-au mai produs în anii 2000, 2013 şi 2018, când reziduuri toxice de la mine abandonate din România au ajuns în cursuri de apă din Ungaria.

"Sunt convins că trebuie să rezolvăm fără întârziere această situaţie periculoasă", declară Janos Ader. El arată că ecosistemele râurilor din Ungaria au fost "extrem de fragile de la deversarea devastatoare de cianuri din anul 2000".

"Obligaţii reciproc convenite" în baza acordurilor internaţionale oferă căi legale "de a lua o poziţie fermă contra poluatorilor" şi de a preveni daune suplimentare pentru mediu, mai spune Ader în scrisoarea sa.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 18°C 14°C
IASI 18°C 5°C
CLUJ 14°C 8°C
CONSTANTA 15°C 10°C
CRAIOVA 17°C 17°C
BRASOV 16°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI