Președintele UDMR așteaptă scuze din partea premierului Tudose. Ceremonii la 450 de ani de la edictul de la Turda

Tensiunile între liderul UDMR şi premier sunt departe de a se fi stins. S-a văzut acest lucru azi, la Turda, unde s-a marcat, printr-o ceremonie, împlinirea a 450 de ani de la edictul de la Turda - documentul care a proclamat libertatea religioasă în Transilvania. Au fost prezenţi oficiali din România, dar şi din Ungaria.

13 Ianuarie 2018, 21:12 (actualizat 13 Ianuarie 2018, 21:12) Știrile TVR |
Edictul de la Turda a consfințit libertatea religioasă în Transilvania
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, încă așteaptă scuze publice din partea premierului. E vorba de declarațiile lui Mihai Tudose prin care acesta se opune arborarii steagurilor așa zisului ținut secuiesc.

Preşedinte UDMR, Kelemen Hunor: În UE e greu să rămâi un om politic în funcție și credibil după ce ai cerut introducerea pedepsei capitale, după care mai spui că cei care vor pune steagul vor flutura lângă steag. Din acest punct de vedere, este o declarație inacceptabilă. Lipsesc reacțiile liderilor politici, ceea ce este iarăși un mesaj prost.

Declarația a fost făcută la Turda, la aniversarea a 450 de ani de la semnarea edictului care consfințea, în premieră, libertatea religioasă în Transilvania. Totuși, nu toate confesiunile erau reprezentate în document.

Oficialii prezenți la ceremonie au vorbit despre importanța diversității etnice și nevoia unor valori comune.

Secretar de stat pentru Culte, Victor Opaschi: Diversitatea etnică și religioasă a României este o resursă pe care România o prețuiește și o valorifică.

Preşedintele Parlamentului Ungar, Laszlo Kover: Trebuie să avem aceleași viziuni cu cei care s-au întâlnit să facă edictul. Dacă vom lucra împreună, vom fi o forță pe care nimeni nu va putea să o ocolească.

La începutul săptămânii, organizațiile politice maghiare au semnat o rezoluție prin care cer autonomie regională, administrativă și culturală pentru localitățile unde populația maghiară este majoritară.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 25°C 29°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 25°C 21°C
CONSTANTA 22°C 25°C
CRAIOVA 22°C 24°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI