Președintele Ucrainei: Trebuie împreună să oprim oamenii care doresc genocid în Europa. În prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe centrale şi a Mării Negre

4 aprilie 2022, 21:20

„Ocupanţii ruşi vor să treacă de oraşul Nikolaev ca să ocupe Odesa, iar de la Odesa e un pas până în Moldova. Propagandiştii de stat din Rusia spun de mult timp că Moldova este o ţintă pentru expansiunea rusă. De aceea, este fundamental să apărăm şi independenţa şi statalitatea Moldovei, iar asta înseamnă şi securitatea în întreaga regiune a Dunării. În prezent, pe teritoriul Ucrainei se decide soarta întregii Europe centrale şi a Mării Negre”, a declarat Zelenski.

Preşedintele Ucrainei a vorbit şi despre Revoluţia din 1989 care a avut loc în România.

„În 1989 şi-a încheiat viaţa Nicolae Ceauşescu, după mulţi ani în care era foarte clar că această persoană era inadecvată, că soţia lui şi Securitatea trag ţara în jos, către sărăcie, izolare nu numai de întreaga lume, dar izolare de tot ceea ce înseamnă progres. Acel regim se baza doar pe înfricoşare, pe represiuni, pe putere şi nimic nu avea sfânt. Poporul român s-a ridicat şi s-a apărat, doborând un regim inadecvat. Ceauşescu, soţia lui şi anturajul său nu puteau fi convinşi de nimic, la fel nu pot fi convinşi de nimic, în prezent, în Rusia cei care propagă războiul, cei care dau ordine criminale, cei care elaborează planuri împotriva întregului popor şi împotriva distrugerii statului ucrainean. Aceşti oameni inadecvaţi au pierdut orice legătură cu realitatea şi sunt dispuşi să sacrifice milioane de vieţi pentru a-şi implementa ideile nebuneşti. Al doilea motiv pentru care Rusia face apel la genocid şi nu ascunde acest lucru şi comite orori pe care toată lumea le-a văzut la Bucha este că ei sunt convinşi că liderii europeni nu vor putea să-i oprească pentru că aceştia sunt slabi şi europenii nu vor reuşi să-şi apere valorile care îi unesc”, a transmis Volodimir Zelenski.

În debutul discursului susţinut de preşedintele Ucrainei au fost prezentate imagini din Bucha.

„Denumirea oraşului nostru Bucha va rămâne pentru noi în istoria lumii, în istoria omorârii oamenilor. Ştim de peste 300 de oameni torturaţi, locuitori ai oraşului Bucea. Oameni simpli, locuitori ai unui oraş simplu. Au fost cu mâinile legate la spate, împuşcaţi în ceafă sau în ochi”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Potrivit acestuia, un articol publicat pe site-ul agenţiei ruse de stat Ria Novosti, intitulat „Ce ar trebui să facă Rusia cu Ucraina?”, justifică genocidul asupra ucrainenilor.

„Nu este doar un text. Acesta este una dintre dovezile pentru viitorul tribunal împotriva criminalilor de război ruşi. (…) Ei doresc deucrainizarea (…) Ucrainei. Se spune în articol că şi denumirea statului nostru trebuie ştearsă. Moartea a cât mai mulţi ucraineni în război este de dorit pentru ei şi toate acestea se scriu pe agenţia de stat a Federaţiei Ruse, unde fără cenzură nu poate fi publicat nimic. Se publică doar ceea ce înseamnă o poziţie oficială în războiul cu Ucraina. Tot ceea ce nu respectă această poziţie nu trece de cenzură. Vreau să mă înţelegeţi corect. Ei nici măcar nu se ascund, ei vorbesc foarte deschis despre războiul împotriva Ucrainei şi scopul acestui război, dacă armata noastră şi poporul nostru nu s-ar fi apărat, ceea ce au făcut ei la Bucea ar fi făcut pe întreg teritoriul Ucrainei”, a spus Zelenski, citat de Agerpres.

Preşedintele ucrainean a completat că există informaţii că la Bucea au fost omorâţi învăţători şi profesori.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă