Președintele ucrainean a făcut un apel disperat și a cerut avioane într-o convorbire cu congresmenii americani

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski
5 martie 2022, 20:48

Zelenski a cerut în repetate rânduri Occidentului să implementeze o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei, dar SUA şi aliaţii săi din NATO au respins aceste apeluri, temându-se de o confruntare directă cu Moscova.

În schimb, SUA i-au promis lui Zelenski ajutor militar, iar liderul ucrainean ”a făcut un apel disperat pentru ca ţările europene să furnizeze Ucrainei avioane de fabricaţie rusească” în timpul convorbirii video de sâmbătă, a precizat Schumer.

”Aceste avioane sunt foarte necesare. Şi voi face tot ce pot pentru a ajuta administraţia să faciliteze transferul lor”, a declarat Schumer într-un comunicat.

Peste 280 de membri ai Senatului şi Camerei Reprezentanţilor au participat la apel.

Nu este clar cum ar putea Washingtonul să ajute la transferul aeronavelor de fabricaţie rusă, scrie Reuters. Cu toate acestea, ar putea facilita tranzacţii sau, eventual, s-ar putea implica în plata sau în furnizarea de înlocuiri pentru aliaţii care dau avioane Ucrainei.

Mai mulţi membri republicani ai Congresului, între care senatorii Marco Rubio şi Lindsey Graham, şi-au transmis pe Twitter sprijinul pentru Zelenski în timpul şi după convorbire.

”Există avioane disponibile în unele ţări NATO pe care ucrainenii ştiu să le piloteze, dar se pare că SUA sunt parte a problemei şi nu parte a soluţiei”, a declarat Lindsey Graham într-o înregistrare video postată pe Twitter. ”Să le dăm avioanele şi dronele de care au nevoie”, a continuat el, fără a detalia.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a declarat duminica trecută că state UE erau dispuse să livreze avioane de luptă MiG, pe care piloţii ucraineni ştiu să le piloteze, dar ţările în cauză, printre care Bulgaria, Polonia şi Slovacia, au dat apoi dovadă de mai multă reţinere, aminteşte AFP.

În Congresul SUA, controlat de democraţi, există un puternic sprijin bipartizan pentru un ajutor militar şi umanitar de urgenţă în valoare de 10 miliarde de dolari pentru Ucraina în urma invaziei Rusiei din 24 februarie, scrie Reuters.

”Suntem uniţi în sprijinul nostru pentru Ucraina”, a declarat senatorul republican Steve Daines la Fox News. Trebuie să votăm pentru acest ajutor de 10 miliarde de dolari, care ar fi jumătate umanitar, jumătate militar”, a adăugat el, citat de AFP.

În timpul convorbirii virtuale, Zelenski a cerut totodată sancţiuni economice mai dure împotriva Rusiei, inclusiv interzicerea importurilor de petrol şi gaze ruseşti, precum şi suspendarea cardurilor de credit Visa şi Mastercard în Rusia, potrivit aleşilor americani.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a acuzat sâmbătă alianţa NATO că a cedat în faţa presiunilor ruseşti, după ce membrii NATO au refuzat să aplice o zonă de interdicţie aeriană deasupra Ucrainei.

NATO nu este forţa pe care ucrainenii şi-o imaginau anterior, a spus  Kuleba, potrivit Reuters.

Vorbind la televiziunea ucraineană, oficialul a mai spus că este deschis la discuţii cu omologul rus Serghei Lavrov, dar numai dacă aceste negocieri sunt „semnificative”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite