Președintele Turciei este criticat pentru amnistia acordată construcțiilor ilegale. 10 dezvoltatori imobiliari au fost arestați

13 februarie 2023, 19:33

Cotidianul The New York Times punctează că Recep Tayyip Erdogan a ajuns la putere acum 20 de ani, după ce s-a ridicat pe valul nemulțumirii populare provocat de cutremurul din 1999, soldat cu aproape 18.000 de morți.

După acel cutremur, Turcia a impus un cod strict privind standardele în construcții, astfel încât clădirile să reziste la seisme mari.

În 2019 însă, același Erdogan a lăudat în campanie legislația promovată de partidul său, prin care erau iertați constructorii care încălcaseră codul respectiv. La acel moment, amnistia pentru constructori a avut sprijinul populației.

La mitingurile electorale din provinciile Hatay, Kahramanmaras și Malatya, Erdogan a spus că legislația a rezolvat problemele pentru mai bine de 438 de mii de proprietari.

Acum, la o săptămână de la cutremur, tocmai aceste provincii sunt acoperite de moloz, după ce blocurile vizate de amnistia în construcții s-au prăbușit peste locatarii lor.

Autoritățile au arestat 10 dezvoltatori imobiliari și cercetează alți peste 100.

În regiunile afectate, Ministerul Justiției a înființat așa-numite birouri de investigare a infracțiunilor legate de cutremur.

Însă experții în construcții spun că dezvoltatorii nu ar fi putut să-și ducă la îndeplinire proiectele fără sprijinul unor oficiali care să închidă ochii la deficiențe.

Sectorul construcțiilor, mai notează The New York Times, a fost în centrul politicii economice a administrației Erdogan.

În cele două decenii cât a fost în fruntea țării, Erdogan a făcut din constucția de drumuri, poduri, mall-uri și locuințe un pilon al dezvoltării economice. Mulți dintre magnații în construcții din Turcia au legături strânse cu Erdogan sau cu partidul său, Justiție și Dezvoltare.

Deja opoziția din Turcia a pus tunurile pe Erdogan și critică măsura amnistiei în construcții.

Erdogan candidează pentru un nou mandat la alegerile din 14 mai.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite