Președintele Turciei: Cei care alimentează terorismul în Siria sunt, în primul rând, Statele Unite şi forţele coaliţiei

Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook
Foto: Recep Tayyip Erdogan/ Facebook
19 august 2022, 15:16

”Statele Unite nu pot spune că nu au alimentat terorismul. Cei care alimentează terorismul în Siria sunt, în primul rând, Statele Unite şi forţele coaliţiei (conduse de SUA), au făcut-o într-un mod nemilos şi încă o fac”, a indicat preşedintele turc.

Erdogan a subliniat că Washingtonul a trimis mari cantităţi de arme, muniţii şi alte materiale în Siria, unde Statele Unite au din anul 2015 o alianţă cu miliţia kurdo-siriană Forţele de Protecţie Populară (YPG), pe care o sprijină împotriva grupării jihadiste Statul Islamic.

”Ca şi când asta nu ar fi fost de ajuns, în Irak au oferit acelaşi sprijin. Cui ? Din nou organizaţiilor teroriste”, a continuat Erdogan, fără a preciza la ce organizaţii se referă.

Președintele Turc a amintit, în acest context, că, de partea cealaltă, Rusia sprijină regimul dictatorului sirian Bashar al-Assad şi că Turcia se află în contact constant cu Moscova asupra ”luptei antiteroriste în nordul Siriei”, adăugând că a discutat această chestiune cu preşedintele rus Vladimir Putin la întâlnirea avută la Soci pe 5 august.

Erdogan a recunoscut însă că, în ce priveşte negocierile cu Iranul, un alt susţinător al regimului de la Damasc, lucrurile nu sunt la fel de ”eficiente” cum şi-ar fi dorit.

În concluzie, Erdogan a reafirmat că Turcia, la fel cum a spus de multe ori, ar putea lansa ”brusc” oricând o nouă operaţiune militară în Siria, unde are deja trupe desfăşurate şi care ocupă o fâşie de teritoriu la graniţa siriano-turcă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite