Președintele SUA, Donald Trump, vrea o paradă militară ca la Paris. Solicitare către Pentagon

Emmanuel Macron și Donald Trump
Emmanuel Macron și Donald Trump
7 februarie 2018, 13:44

„Președintele Trump este un susținător remarcabil al oamenilor minunați care servesc patria, care își riscă viața în fiecare zi pentru siguranța țării noastre. El a cerut Departamentului Apărării să se gândească la ideea unei sărbători la care toți americanii să își poată arăta aprecierea”, a declarat Sanders.

Publicația The Washington Post a fost prima care a relatat despre solicitarea președintelui SUA. „Ordinul a fost: Vreau o paradă militară precum cea din Franța”, a declarat un oficial. „Se lucrează la asta la cel mai înalt nivel al armatei”.

La întâlnirea în care Trump a făcut cererea către oficialii militari de top au participat vicepreședintele Mike Pence, șeful cancelariei Casei Albe, John Kelly, secretarul Apărării, James Mattis, și preşedintele Marelui Stat Major American, gen. Joseph Dunford.

Donald Trump a fost vădit impresionat de ceremonia de Ziua Franței la care a participat anul trecut. El a declarat că a fost una dintre cele mai grandioase parade pe care le-a văzut vreodată.

Într-o discuție din septembrie cu liderul de la Élysée, Emmanuel Macron, Trump a spus că și-ar dori o paradă militară și de Ziua Independenței SUA, pe 4 Iulie.

Liderul de la Casa Albă a fost deosebit de impresionat și de parada organizată în onoarea sa în timpul vizitei în China, din luna noiembrie.

Cererea lui Trump poate întâmpina însă unele obstacole. Potrivit The Post, transportul tancurilor și al tehnicii militare în Washington ar costa milioane de dolari.

Cea mai recentă paradă militară din SUA a fost organizată acum 27 de ani, după războiul din Golf.

În iunie 1991, militarii au defilat la Washington. Au fost expuse atunci și elemente din tehnica de luptă.

„Președintele George H. W. Bush a asistat la eveniment la cămașă și cravată, înconjurat de geamuri blindate, în timp ce 8.800 de soldați treceau zgomotos pe lângă el”, amintește The Washington Post. „Parada militară pe care și-o imaginează Trump era obișnuită în altă epocă”, subliniază jurnaliștii.

La evenimentul pentru care s-au cheltuit peste 8 milioane de dolari au participat cel puțin 200 de mii de oameni. A doua zi a fost o sărbătoare uriașă la New York.

Ideea lui Trump va genera, cel mai probabil, reacții diferite, în special în rândul celor îngrijorați de tendințele naționaliste și de laudele președintelui la adresa unor lideri autoritari, notează jurnaliștii The Washington Post.

În SUA, paradele militare sunt de obicei legate de încheierea unor războaie.

Vestea că Trump vrea un astfel de eveniment a devenit publică tocmai când, potrivit unor surse CNN, și Coreea de Nord plănuiește o paradă la care să expună rachetele cu rază lungă de acțiune. Vor fi incluse în demonstrația de forță rachete intercontinentale Hwasong-15, testate pentru prima dată în noiembrie. Parada ar fi o încercare de “a-i speria de moarte pe americani”, a declarat una dintre surse.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite