Președintele SUA, Donald Trump, ia hidroxiclorochină pentru a se proteja de coronavirus: "Am auzit lucruri bune. Şi, dacă nu e bun, o să vă spun". Reacția experților

De două săptămâni, președintele Trump ia un medicament anti-malarie pentru a se proteja de COVID-19. Experții atrag atenția însă că eficiența acestui tratament împotriva noului coronavirus nu este confirmată clinic, iar efectele secundare pot fi foarte grave, chiar mortale.

20 Mai 2020, 14:57 |

Hidroxiclorochina, un medicament anti-malarie, a fost promovat acum mai multe săptămâni de președintele Trump ca fiind eficient împotriva COVID-19. Asta după ce a dat rezultate în câteva cazuri din Franța.

Acum, a anunțat că și el îl ia, preventiv.

Donald Trump, preşedintele SUA: "Iau hidroxiclorochină. Chiar acum, da. Am început în urmă cu două săptămâni, pentru că eu zic că face bine. Am auzit lucruri bune. Şi, dacă nu e bun, o să vă spun".

Medicul de la Casa Albă a confirmat că i-a oferit la cerere președintelui acest tratament.

Agenția americană pentru alimente și medicamente afirmă că eficiența hidroxiclorochinei împotriva COVID-19 nu este dovedită. Mai mult, poate provoca grave probleme cardiace și ar trebui luat doar în spital, sub atenta supraveghere a medicilor.

Un studiu făcut în SUA arată că rata mortalității a fost mai mare în rândul celor cărora li s-a administrat acest tratament anti-malarie.

Președintele Trump pune la îndoială opinia experților: "A fost un studiu fals, în care l-au dat unor oameni foarte bolnavi, oameni care erau aproape de moarte. E evident că nu a fost dat de prieteni ai acestei administraţii. Mulţi oameni iau acest medicament, mulţi doctori. Mulţi jură că e bun. Dar acum are o reputaţie proastă doar pentru că l-am promovat eu".

Hidroxiclorochina este aprobată și folosită de peste 40 de ani ca tratament împotriva malariei, a lupusului și a unor afecțiuni reumatice. Împotriva COVID-19 însă nu îi este dovedită științific eficacitatea. Se administrează experimental și este testat în mai multe spitale din SUA, Franța, India și în câteva țări din Orientul Mijlociu.

*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 10°C 13°C
IASI 11°C 10°C
CLUJ 8°C 10°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 12°C 15°C
BRASOV 8°C 9°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI