Președintele SUA, Donald Trump, și liderul nord coreean, Kim Jong Un, au sosit în Singapore pentru summit-ul istoric de marți

10 iunie 2018, 10:41

Președintele Statelor Unite și liderul nord coreean au ajuns la Singapore. Jurnaliștii nu au reușit să afle decât la aterizare cu ce aeronavă a venit Kim Jong Un.

Donald Trump și Kim Jong Un vor avea primul dialog față în față marți. Reporterul TVR Adelin Petrișor va transmite de la fața locului.

Summit-ul istoric va avea loc într-un hotel de lux de pe Insula Sentosa, în condiții extraordinare de securitate. Ambele coloane oficiale au avut dimenisiuni impresionante și au inclus limuzine blindate.

Rezultatul summit-ului se anunță incert, după decenii de tensiuni între SUA și Coreea de Nord și 18 luni în care relația dintre cei doi lideri a înregistrat amenințări și jigniri pe rețelele de socializare.

ACTUALIZARE Avionul delegației SUA a aterizat la baza aeriană Paya Lebar din Singapore, înainte de ora locală 20.30 (12.30 GMT), după o călătorie de 20 de ore. Președintele american, Donald Trump, a salutat de pe scara avionului, apoi a urcat în mașina oficială.

Mike Pompeo, șeful diplomației, și John Bolton, consilierul pe probleme de securitate, fac parte din delegația americană.

ACTUALIZARE Liderul nord coreean, Kim Jong Un, are o întrevedere cu prim-ministrul din Singapore, Lee Hsien Loong.

ACTUALIZARE Kim Jong Un a sosit, duminică, de la Phenian, pe aeroportul Changi din Singapore, la bordul unui zbor Air China, care a aterizat la ora 14.38 (6.38 GMT), după ce Kim ce s-a jucat de-a șoarecele și pisica în aer cu jurnaliști din întreaga lume. Aceștia au urmărit trei avioane pe ruta Phenian – Singapore, fără să afle în care s-ar afla liderul nord coreean.

Liderul nord coreean a fost așteptat la aeroport de ministrul singaporez de externe. Apoi, convoiul de mașini negre, cu geamuri fumurii, s-a îndreptat spre St Regis, luxosul hotel unde înnoptează delegația de la Phenian.

(w500) Kim Jong U

Singapore a devenit o adevărată fortăreață. Hotelul unde stă Kim Jong Un este înconjurat de baricade de beton, iar zona este împânzită de agenți. Presa sud coreeană scrie că cea mai mare spaimă a liderului nord coreean este să nu fie asasinat în timpul acestei vizite.

(w500) Kim Jong U

Președintele SUA, Donald Trump, urmează să sosească câteva ore mai târziu din Quebec, unde a participat la summitul G7.

Prima întâlnire dintre un lider nord coreean și un președinte american în exercițiu

Summitul Trump – Kim, care va avea loc la hotelul Capella, marţi dimineaţă, va marca prima întâlnire dintre un lider nord-coreean şi un preşedinte american în exerciţiu.

Americanii speră ca Phenianul să accepte să renunțe la programul nuclear militar, în schimbul ridicării treptate a sancțiunilor drastice, care au sufocat Coreea de Nord.

În plus, Kim Jong Un vrea garanții clare că, odată ce renunță la armele nucleare, va fi asigurată securitatea Coreei de Nord și, nu în ultimul rând, securitatea regimului său.

După sosire, cei doi lideri urmează să se întâlnească separat cu premierul ţării gazdă, a precizat Ministerul de Externe din Singapore, într-un comunicat difuzat duminică. Premierul Lee Hsien Loong se va întâlni cu Kim Jong Un duminică, iar cu Donald Trump luni.

Președintele SUA a scris pe Twitter, sâmbătă, după ce a plecat de la summitul G7 din Canada, că întâlnirea este o şansă să se obţină ‘un rezultat cu adevărat minunat’ pentru Coreea de Nord şi lumea întreagă.

Summit-ul va costa Singapore aproximativ 20 de milioane de dolari singaporezi (15 milioane dolari americani), a anunţat prim-ministrul Lee Hsien Loong. ‘Este un cost pe care suntem dispuşi să îl plătim (…) Aceasta este contribuţia noastră la un efort internaţional care este în interesul nostru profund”, a subliniat acesta.

Baschetbalistul Dennis Rodman, prieten cu Kim Jong Un, la Singapore

Bunul prieten al lui Kim Jong Un, Dennis Rodman, vedetă a baschetului american, vine și el în Singapore.

Rodman a mers de mai multe ori la Phenian. Se știe că liderul nord coreean iubește baschetul, sport pe care l-a jucat cu pasiune în adolescență, când a studiat, sub un nume fals, la un colegiu din Elveția.

Baschetbalistul a scris, pe Twitter, că, în Singapore, va încerca să ajute la bunul mers al dialogului dintre SUA și Coreea de Nord.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite