Președintele Serbiei, declarație despre perchezițiile de la Timișoara, în cazul divulgării către o subsidiară Gazprom a unor secrete de serviciu. Vucic cere informații suplimentare

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vucic
4 octombrie 2022, 07:17

Procurorii DIICOT au făcut luni percheziţii la compania NIS Petrol, apoi au dus la audieri 8 angajaţi.

Cei 4 puşi sub acuzare sunt cetăţeni români şi străini.

VEZI și Percheziții la sediul companiei NIS Petrol, controlată de grupul rusesc Gazprom Neft. Acuzațiile sunt foarte grave: divulgarea unor secrete de serviciu

Preşedintele Serbiei făcut o declaraţie despre acest dosar: a anunţat că a cerut informaţii suplimentare Poliţiei Române şi a precizat că NIS Petrol are sediul la Belgrad, dar nu implică statul sârb.

Aleksandar Vucic a subliniat că acest caz nu are legătură cu „războiul pentru energie”, ci cu o demonstrație de spionaj politic.

Nu exclud posibilitatea unei vine reale a NIS, dar nu știu despre ce e vorba. (…) Este important de subliniat că nu sunt cetățeni sârbi acolo. Nu are nimic de-a face cu noi. Este vorba în majoritate de ruși, dar vom cere informații suplimentare de la Poliția română. Acuză o subsidiară NIS că a divulgat date sau așa ceva. (…) Haideți, să explicăm că nu are nimic de-a face cu Serbia, când informația care va fi publicată peste tot în lume va fi că e companie din Belgrad„, a declarat Vucic după întâlnirea trilaterală Ungaria-Serbia-Austria, desfășurată la Budapesta.

Angajații companiei NIS Petrol sunt suspectați că ar fi divulgat date geologice și de producție privind operațiuni din domeniul petrolier, inclusiv informații cu caracter clasificat.

Compania românească NIS Petrol este deținută de o firmă din Serbia, care la rândul său este deținută de gigantul rus Gazprom Neft.

Cercetările sunt continuate de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Timișoara.

În urma cu 10 ani, un fost subofițer MAPN a fost condamnat la 12 și jumătate de închisoare după ce a fost gasit vinovat de spionaj și transmitere de informații clasificate.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite