Președintele Republicii Cehe a autorizat solicitările a 146 de cetățeni pentru a lupta alături de forţele armate ucrainene

Ucraina. Armata ucraineana
Ucraina. Armata ucraineana
2 august 2023, 14:28

Alte opt solicitări similare au fost respinse. Preşedinţia nu a explicat care sunt motivele acestor respingeri.

Un număr de 132 de astfel de autorizări au fost acordate în timpul preşedinţiei precedente a social-democratului Milos Zeman, al cărui mandat s-a încheiat în martie.

Republica Cehă a fost una dintre ţările care au susţinut cel mai mult Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei ruse începute în februarie 2022. Ţara central-europeană şi-a intensificat anul acesta livrările către Kiev, furnizându-i tancuri de luptă T72 modernizate, blindate de luptă cu capacitate amfibie BMP-1, rachete antitanc şi muniţie pentru obuzierul autopropulsat de origine sovietică 2S1 „Gvozdika” şi obuzierul autopropulsat cehoslovac „DANA”.

Praga a promis de asemenea în iulie, în cursul unei vizite a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, că va livra echipament militar suplimentar cum sunt elicoptere.

De la începutul invaziei ruse, Praga a emis circa 500.000 de vize speciale pentru refugiaţi din Ucraina, o treime dintre aceştia întorcându-se deja în ţară.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite