Președintele Republicii Belarus i-a decorat pe militarii care au reprimat manifestanții. Armata, în stare de alertă maximă la frontiera de vest

Protestele continuă pentru a 10-a zi în Belarus, în timp ce preşedintele Lukaşenco a decorat, pentru 'serviciu impecabil', membri ai forţelor de ordine, care au participat la reprimarea manifestanţilor. Lukaşenko le-a cerut managerilor companiilor de stat să ia măsuri împotriva greviştilor.

18 August 2020, 20:38 (actualizat 18 August 2020, 20:42) Știrile TVR |

Muncitorii de la cele mai importante fabrici și uzine de stat au declanșat greve și s-au alăturat protestarilor care cer plecarea președintelui de la putere.

Mii de angajați au ieșit în stradă.

Sute de oameni au luat parte la un protest în fața unui important teatru din Minsk, în semn de solidaritate cu directorul instituției care a fost destituit deoarece s-a pronunțat în favoarea opoziţiei.

O demonstraţie a fost organizată şi în faţa închisorii unde este intemniţat, din mai, soţul contracandidatei lui Lukașenko.

Fugită în Lituania de teama președintelui, Sviatlana Ţikanuskaia l-a acuzat dur pe Lukaşenko.

Sviatlana Țikanuskaia, candidatul opoziţiei în alegerile prezidenţiale: Toată această nedreptate flagrantă şi nerespectarea legilor ne arată cum funcţionează acest sistem decadent în care un om controlează tot.

Deși puternic contestat de tot mai mulți oameni, Lukașenko a spus că s-ar putea organiza alegeri generale dar numai după modificarea Constituţiei.

Un eventual referendum este considerat o tentativă a șefului statului de a mai câștiga timp pentru a rezista crizei politice.

Alexandr Lukașenko, preşedintele Belarus: Trebuie să aprobăm noua Constituţie astfel încât nici opoziţia să nu fie împotriva ei. Trebuie s-o aprobaţi într-un referendum deoarece precedenta a fost aprobată într-un referendum. În baza noii Constituţii, şi dacă doriţi, vom organiza noi alegeri pentru parlament, preşedinte şi administraţiile locale.

După 26 de ani în fruntea statului, Alexandr Lukaşenko se confruntă cu cea mai amplă mişcare de contestare.

Lukaşenko a ordonat reprimarea manifestaţiilor declanşate imediat după alegerile prezidenţiale pe care le-ar fi câştigat cu 80% din voturi.

Forţele de ordine au executat comanda: doi protestatari şi-au pierdut viaţa şi cel păuţin 6000 au fost arestaţi.

Mulţi dintre cei reţinuţi s-au plâns că au fost bătuţi, că sunt ţinuţi în condiţii mizerabile şi că sunt înfometaţi intenţionat.

Aleksandr Lukaşenko a anunţat că înalta conducere militară a ţării a desfăşurat unităţi ale armatei la frontiera de vest. Sunt în stare de alertă maximă, ca reacţie la o pretinsă ameninţare din afară.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 30°C
IASI 24°C 26°C
CLUJ 18°C 21°C
CONSTANTA 27°C 26°C
CRAIOVA 25°C 26°C
BRASOV 21°C 24°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI