Președintele PSD Marcel Ciolacu exclude amânarea rocadei premierilor pentru la toamnă, variantă care le-ar fi convenit liberalilor, potrivit unor surse guvernamentale

13 februarie 2023, 13:17

Oficial, vicepreședintele PNL Alina Gorghiu declară că rocada guvernamentală se va face la momentul potrivit, în funcție de interesul public și fără să afecteze stabilitatea și obiectivele României. E prea devreme să stabilim direcția negocierilor, mai spune senatoarea PNL.

Alina Gorghiu: „Orice discuție despre cum un ministru nu o să mai fie, despre cum va veni altul, despre figuri noi și figuri care pleacă paralizează activitatea în acel minister și blochează evoluția corectă a unor proiecte esențiale, inclusiv pe PNRR.”

Marcel Ciolacu declară că este exclusă amânarea rotativei până la toamnă, ba chiar ar putea fi făcută și mai repede de luna mai, totul, în funcție de îndeplinirea jaloanelor din PNRR.

Marcel Ciolacu: „Nu suntem nici la talcioc, nu e nici tocmeală. Am avut discuția aceasta cu domnul prim ministru să avem o abordare responsabilă. […] E în funcție de actele normative care se află în desfășurare.”

Marcel Ciolacu mai spune că PSD va prezenta în curând în coaliție un nou program de guvernare, care să se aplice odată cu rocada premierilor.

Președintele Klaus Iohannis declara săptămâna trecută că, la momentul rocadei, în conformitate cu Constituția, va lua decizia care i se va părea cea mai bună pentru România.

Potrivit protocolului coaliției, rocada între PNL și PSD ar trebui să aibă loc pe 25 mai. Presupune schimbarea premierilor și trecerea unor ministere de la PSD la PNL și invers.

––––––––––––––-

ACTUALIZARE Liberalii analizează posibilitatea prin care actualul premier, Nicolae Ciucă, să rămână premier și după finalul lunii mai (prevăzut de protocol pentru schimbarea premierilor între PSD și PNL), mai degrabă până în toamnă, a transmis Marius Vulpe, pentru Telejurnal. Ei invocă posibilitatea escaladării conflictului din Ucraina și că e nevoie de o stabilitate guvernamentală în țara noastră, aflată în proximitatea Ucrainei, pentru că Nicolae Ciucă ar fi singurul care ar avea expertiza să conducă guvernul într-o astfel de perioadă tulbure.

 

 

De cealaltă parte, liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat astăzi că este exclusă o astfel de amânare până în toamnă a rotativei, cel mult se poate discuta de câteva zile, tocmai pentru a se îndeplini toate procedurile necesare pentru a se obține tranșa a treia din PNRR, astfel încât noua guvernare să beneficieze de acești bani.

Un alt scenariu, neagreat de PNL, este acela în care Nicolae Ciucă ar putea rămâne la Palatul Victoria cu Marcel Ciolacu premier, dar ca vicepremier și posibil ministru al Apărării. Dar asta ar putea însemna o relație de subordonare a unui lider de partid față de un altul și ar dăuna și imaginii partidului.

Rămâne de văzut cum se va tranșa această polemică până în aprilie-mai, pentru că mai sunt în discuție și portofoliile, social-democrații dorindu-și să păstreze Finanțele și Transporturile.

Marcel Ciolacu, președintele PSD: Este exclus, atunci nu mai facem rotativă. Nu suntem nici la taclcioc, nu e nici tocmeală. Eu am avut discuția aceasta cu domnul prim-ministru, să avem o abordare responsabilă asupra funcționării Guvernului și a Parlamentului. E o temă falsă ce se întâmplă în acest moment.

Alina Gorghiu, vicepreședinte al PNL: În Coaliție nu s-a discutat, la momentul acesta, când anume, care este ziua, ora secunda, în care se va întâmpla rotativa guvernamentală. Dar eu cred că toți colegii noștri care fac parte din coaliție sunt oameni extrem de așezați, cu experiență politică, maturi, motiv pentru care nu va fi niciun fel de problemă să stabilească, de comun acord, în funcție de interesul public.

––––––––––––––––––

Liderii PSD sunt reuniți într-o ședință și discută în aceste momente, potrivit surselor noastre, și despre varianta PNL, pentru că liberalii iau în calcul ca rotația guvernamentală să se facă chiar în toamnă, în cazul în care se va înrăutăți situația din Ucraina, iar această variantă este vehiculată de PNL de foarte mult timp, a transmis Alina Sorocean, pentru TVR Info.

 

 

Pentru că sunt lideri ai PNL care spun că este nevoie de un fost ministru al Apărării în fruntea Guvernului în cazul în care situația din Ucraina se înrăutățește și că la mijloc este un conflict internațional.

De cealaltă parte, social-democrații știm că nu își doresc acest scenariu. Marcel Ciolacu spunea zilele trecute că până la 1 iunie cel târziu ar trebui să se facă această rocadă.

Vom vedea dacă vor veni cu o altă variantă, astăzi, după ce au apărut aceste informații din partea PNL, însă sunt slabe șanse ca social-democrații să admită o asemenea variantă.

O ședință a coaliției ar fi foarte importantă să se discute acest subiect.

Protocolul spune că rocada guvernamentală ar trebui să aibă loc în jurul datei de 25 mai.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite