Președintele PSD: Am finalizat textul moțiunii de cenzură "România eşuată. Recordul 'fantastic' al Guvernului Cîţu". Va fi depus la Parlament săptămâna viitoare

Partidul Social Democrat a finalizat textul moţiunii de cenzură şi îl va depune la Parlament săptămâna viitoare, a anunţat astăzi preşedintele formaţiunii, Marcel Ciolacu.

14 Iunie 2021, 13:58 (actualizat 14 Iunie 2021, 14:57) |
Președintele PSD, Marcel Ciolacu / FOTO: Autor: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

"Astăzi am finalizat textul moţiunii de cenzură la adresa celei mai dezastruoase guvernări din ultimii 30 de ani. Este textul cu care vom pleca să negociem cu alţi parlamentari decât cei ai PSD şi textul pe care îl vom prezenta partenerilor sociali", a subliniat Ciolacu, într-o conferinţă de presă la Palatul Parlamentului.

Titlul moţiunii este "România eşuată. Recordul 'fantastic' al Guvernului Cîţu".

"Este o moţiune de cenzură care îşi propune să răspundă simplu, clar şi documentat la câteva întrebări. Românii trăiesc mai bine ca în urmă cu un an şi jumătate? Îşi permit românii mai multe lucruri decât în urmă cu un an şi jumătate? Este mai puţină sărăcie în ţară decât în urmă cu un an şi jumătate? Este România mai respectată în Uniunea Europeană sau în lume? Răspunsul este: evident că nu. În guvernarea de dreapta, România trăieşte de pe o zi pe alta din împrumuturile de zeci de miliarde de euro la nişte dobânzi extraordinar de mari, cele mai mari din UE. Preţurile au explodat, facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit un lux, iar benzina a depăşit 6 lei pe litru. Alocaţiile, salariile şi pensiile sunt îngheţate. Firmele româneşti nu au primit niciun ajutor. Fermierii nu şi-au primit subvenţiile. Nu se dau bani nici la stat, nici la privat. Acestea nu sunt lucruri fantastice, aşa cum spune domnul Cîţu", a afirmat liderul PSD, citat de Agerpres.

El a adăugat că Guvernul Cîţu trebuie să plece pentru că "vrea să transforme pensia în ajutor de înmormântare".

"Guvernul Cîţu trebuie să plece pentru că şi-a bătut joc de şansa României de a reveni după criza sanitară şi cea economică. Singurul scop real în PNRR a fost să încerce să dospească miliarde de euro pentru firmele de consultanţă sau firmele de casă ale PNL sau USR. Guvernul Cîţu trebuie să plece pentru că a ratat total campania de vaccinare. 25% din populaţie a fost vaccinată cu cel puţin o doză în România, când media europeană este de 50% şi ne aflăm pe locul 25 din 27 de ţări europene. Acestea sunt motivele pentru care Guvernul trebuie să plece. Imediat după această conferinţă de presă voi avea o întâlnire cu reprezentanţii sindicatelor, iar în următoarele zile o să am întâlniri cu reprezentanţii patronatelor, IMM-urilor, astfel încât această moţiune de cenzură să aibă o susţinere cât mai largă în societate. Vom continua în paralel să avem discuţii cu toţi parlamentarii sau grupuri parlamentare care doresc să susţină această moţiune de cenzură", a susţinut Ciolacu.

Acesta a mai afirmat că PSD va duce negocieri cu parlamentari de la toate formaţiunile politice, iar moţiunea va fi depusă în Parlament săptămâna viitoare.

"În cazul în care moţiunea de cenzură va trece, îi anunţ pe parlamentarii PSD că va urma o sesiune extraordinară de numire a altui Guvern", a declarat Ciolacu.

Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare şi este momentul ca Guvernul Cîţu să plece acasă, se arată în moţiunea de cenzură pe care PSD urmează să o depună la Parlament, intitulată "România eşuată. Recordul 'fantastic' al Guvernului Cîţu".

"Guvernarea PNL-USR-UDMR conduce economia României spre prăpastie cu o viteză uluitoare! România trăieşte de pe o zi pe alta, din împrumuturi masive luate la dobânzi astronomice. Preţurile au explodat, buzunarele românilor s-au golit. Facturile s-au dublat, alimentele de bază au devenit bunuri de lux, medicamentele esenţiale ori nu se găsesc, ori sunt foarte scumpe. Cursul euro/leu a ajuns la 5 lei, iar litrul de benzină a depăşit 6 lei. Numai 'lucruri fantastice'! Datoria publică bate record după record, iar de ţinta de deficit de 3% nu îşi mai aminteşte nimeni! Cu toate acestea, alocaţiile, salariile şi pensiile sunt îngheţate şi antreprenorii se plâng că statul nu le plăteşte lucrările efectuate! Nu se dau bani la stat, nu se dau bani nici la privat! Şi atunci, întrebarea care este pe buzele tuturor românilor este: ce aţi făcut cu banii, domnule Cîţu!?", conform documentului făcut public astăzi de PSD.

Potrivit textului, în timp ce camarila politică şi firmele de partid au profituri grase", "majoritatea românilor îşi văd redusă în fiecare secundă puterea de cumpărare".

"În realitate, efectele guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR sunt crunte: creşterea preţurilor la alimente de bază, medicamente şi utilităţi este de peste 10%, în timp ce salariile şi pensiile au îngheţat. Aceasta înseamnă minus 10% scădere a puterii de cumpărare pentru 90% dintre salariaţi şi pensionari! Mai mult, BNR anunţă o dublare a inflaţiei în 2021. Este efectul creşterii dramatice a costului vieţii: +7% la pâine, +22% la fasole, +13% la ulei, +8% la brânză, + 29% la combustibil, +20% la energie, +25% la gaze şi +7,5% la apă. Iar de la 1 iulie vin noi scumpiri! La fel de 'fantastice'! Şi, de aceea, trebuie să plecaţi! Pentru prima dată după Revoluţie, hoţia a fost oficializată prin lege! Peste toate acestea însă, peste noapte, în bugetul ţării a apărut o Anexă, în care banii publici au fost direcţionaţi exclusiv administraţiilor locale conduse de partidele puterii! Asta v-a fost prioritatea, nu soluţii pentru creşterea încasărilor la buget! Niciun deranj pentru evazionişti şi speculanţi, nicio măsură de reducerea a risipei banului public", susţin social-democraţii.

PSD menţionează în moţiune că guvernarea are "zero credibilitate internă şi externă".

"România se împrumută la dobânzi de 10 ori mai mari decât media UE. Atenţie, de 21 de ori mai scump decât Bulgaria, de 3 ori mai scump decât Grecia - ţară trecută prin faliment - şi de 2 ori mai scump decât Polonia. Şi nu doar prin împrumuturile imense, prin scăderea exporturilor şi prin anularea programul de internaţionalizare a companiilor româneşti, practic vindeţi România la bucată. În timp ce Germania, Franţa, Italia, Spania, Cehia, Ungaria, Polonia, chiar şi Bulgaria îşi consolidează sistemul companiilor strategice deţinute de stat, guvernarea Cîţu face fix pe dos. Deşi v-aţi bătut cu pumnii în piept, deh 'vine Dreapta la putere!', niciun moment nu v-aţi propus să consolidaţi capitalul românesc - mic sau mare, de stat sau privat! Doar aţi dat un brânci în prăpastie capitalului privat şi aţi urzit planuri de vânzare a ceea ce a rămas profitabil în domeniile de importanţă strategică în România - energie, comunicaţii, transport, bancar! Dacă nu vă blocam planurile, noi, cei de la PSD, prin Legea de interzicere a vânzării companiilor de stat profitabile, până acum statul român nu mai avea nimic", se mai arată în moţiune.

Social-democraţii afirmă că "atitudinea de vătafi îmbuibaţi care varsă lacrimi de crocodil de grija poporului" a guvernanţilor "este înspăimântătoare".

"Aţi abandonat sloganul liberal 'prin noi înşine' în favoarea celui pedelist 'pentru noi înşine'. Modul de acţiune, copiat la virgulă de la duetul Boc-Băsescu-Udrea, este revoltător. De aceea, astăzi România are o singură soluţie: să plecaţi! Aţi făcut mult prea mult rău ţării într-un timp record! Prin toate aceste lucruri 'fantastice', aţi transformat România într-o ţară eşuată. O Românie eşuată, cu o economie eşuată, cu un sistem de învăţământ eşuat, cu un sistem medical eşuat, cu o agricultură eşuată! Ca niciun alt guvern de până acum, aţi reuşit performanţa să eşuaţi în toate domeniile! Singura preocupare a fost bătălia pentru 'împărţirea prăzii' între clanurile politice din PNL-USR-PLUS, numirea clientelei în funcţiile pe care vă lăudaţi că le desfiinţaţi, direcţionarea bugetului de stat şi a banilor europeni din PNRR pentru susţinătorii la congresele din toamnă şi circul... mascarada zilnică, făcută cu scopul de a vă ascunde eşecul! Nu aţi păcălit însă pe nimeni, domnule Cîţu! Toţi românii au văzut cum a ajuns România sub conducerea guvernării 'fantastice' a PNL-USR-PLUS-UDMR. Şi, de aceea, este momentul să plecaţi acasă", se mai arată în moţiune.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 6°C 4°C
IASI 2°C 3°C
CLUJ 0°C -1°C
CONSTANTA 4°C 2°C
CRAIOVA 4°C 4°C
BRASOV -2°C -2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI