Președintele Poloniei anunță că nu va promulga două din cele trei legi de reformare a justiției, care au scos mii de oameni în stradă

24 iulie 2017, 12:03

Sub presiunea străzii, președintele Duda a recurs la dreptul de veto în privinta controversatelor legi privind Curtea Supremă și Consiliul Național al Magistraturii, acuzate că reduc independența justiției.

„Am decis să le trimit înapoi la Seim (camera inferioară a Parlamentului polonez — n.r.), ceea ce înseamnă că mă voi opune prin veto proiectului de lege privind Curtea Supremă, cât și celui privind Consiliul Național al Magistraturii„, a anunțat Duda, citat de  Reuters.

Observatorii notează că decizia președintelui îl pune în contradicție cu liderul de facto al țării, Jaroslaw Kaczynski, care este președintele Partidului Lege și Justiție, aflat la guvernare și care l-a susținut pe Duda în campania electorală pentru alegerile din 2015.

Polonezii i-au cerut în stradă preşedintelui să respingă pachetul de legi controversate privind reformele din justiţie. Mii de persoane au manifestat în întreaga Polonie – la Varşovia, Cracovia, Poznan – în ultimele zile împotriva reformelor în domeniul justiției, inițiate de conservatorii aflați la putere.  Au fost demonstraţii şi la Gdansk, oraş -simbol al luptei pentru libertate, iar Lech Walesa, fostul lider al sindicatului anticomunist Solidaritatea, devenit apoi preşedintele Poloniei, s-a alăturat protestatarilor.

(w500) Proteste Ă

Comisia Europeană a dat și un ultimatum Poloniei. Bruxelles-ul a ameninţat guvernul polonez că, în cazul în care nu modifică noile legi, Comisia propune sancţionarea Poloniei, inclusiv cu aşa numita opţiune nucleară, activarea articolului 7, care poate suspenda dreptul de vot al unei ţări membre.

Senatul polonez a adoptat, în noaptea de vineri spre sâmbătă, legea controversată privind reforma Curții Supreme poloneze, act normativ denunțat de opoziție drept o ‘lovitură de stat’ care va reduce independența sistemului judiciar din Polonia. Legea fusese votată joi și în Sejm, camera inferioară a parlamantului polonez. Pentru a putea intra în vigoare, noul act normativ trebuie să fie promulgat de președintele Andrzej Duda.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite