Președintele PNL susține reducerea generală a TVA la 17%. Florin Cîțu: Dacă nu se iau măsuri acum de a stimula economia, există un risc major de recesiune

Președintele PNL dezminte că, în coaliție, s-ar fi ajuns la un acord pentru reducerea TVA la energie la 5%. Florin Cîțu insistă că soluțiile corecte sunt o reducere generală a taxei pe valoare adăugată la 17% și scăderea contribuțiilor din sănătate cu cinci procente pentru toată lumea. PSD propune însă plafonarea prețului la curent și gaze prin reglementarea pieței energiei și TVA redus pentru acest segment. Coaliția de guvernare analizează mai multe măsuri pentru scăderea inflației și creșterea puterii de cumpărare, în contextul avalasei scumpirilor în lanț.

15 Februarie 2022, 11:48 (actualizat 15 Februarie 2022, 13:37) Știrile TVR |

Președintele PNL, Florin Cîţu, a declarat că cifrele prezentate marţi de Institutul Național de Statistică despre creșterea PIB în 2021 sunt date parţiale și că „economia a încetinit în trimestrul IV, deja suntem într-un tăvălug”.

Acum avem o creștere de 5,6 pentru 2021. Eu vă spun că sunt date parțiale, cred că se va duce spre 6% creșterea economică. Estimările mele arată o creștere spre 6% pentru 2021”, a spus liderul liberalilor.

"Propunerile pe care le am făcut sunt cele pe care le fac având în vedere experienţa din 2008 şi când am luat decizii bune, în 2020. Dacă vrem să nu intrăm într-o criză majoră în perioada următoare, sunt două propuneri: prima, de a reduce TVA pentru a ajuta lupta cu inflaţia şi a doua - de a reduce contribuţiile. (....) Este important ca deficitul bugetar să rămână la 5,84% sau chiar mai mic. Altfel, semnalul este greşit pentru pieţe şi vedem că dobânzile la care se împrumută statul român sunt în creştere.(...) Noi susţinem o măsură care să ajute, nu doar de ochii lumii (...) Eu vorbesc de măsuri pentru toată economia, pentru toţi românii", a declarat Cîţu, marţi, la Senat.

Referindu-se la propunerea de reducere a TVA, Cîţu a subliniat că aceasta trebuie să fie generalizată.

"Dacă vrem să facem ceva să ajutăm, e vorba de TVA. Acolo putem să reducem ceva. E vorba de un TVA generalizat. Dacă mergem, punctual nu ajutăm
", a a adăugat Cîţu.

El a explicat că economia a încetinit în trimestru patru din 2021 şi deja suntem într-un "tăvălug".

"Banca centrală a dat un semnal clar că este o problemă cu inflaţia. Banca centrală a schimbat discursul de inflaţie temporară la un şoc permanent. De aceea, vine cu creştere de dobândă. Întrebarea, acum, pentru toţi economiştii este până unde va merge banca centrală cu dobânzile pentru că, dacă rămân aici unde sunt, în teritoriul negativ....Eu nu am văzut, dar poate există undeva vreo teorie economică care spune că poţi să reduci inflaţia cu dobânzi negative. Eu ştiu că ai nevoie de dobânzi pozitive, ceea ce înseamnă că mai e mult de crescut la dobânzile din România", a mai spus Cîţu.

Președintele Senatului a invocat drept motiv pentru încetinirea economiei din ultimul trimestru din 2021 schimbarea Guvernului pe care l-a condus. „Încetinirea din final de an, aici, bineînțeles, avem un Guvern nou în acea perioadă, Guvernul pe care îl conduceam nu mai putea lua măsuri de redresare. Dar, ca să nu continue această scădere, sunt propuneri pe care le-am făcut ca economist, dacă cineva vrea să le ia în calcul”, a precizat Florin Cîțu.

Întrebat despre riscul de recesiune, președintele PNL a atras atenția: "Pe mine mă îngrijorează, şi trag un semnal de alarmă, sănătatea întregii economii pentru că deja avem semnale că o estimare de creştere economică de 4,2 % în 2022 este puţin optimistă şi ca să susţinem la 4,2% deja avem nevoie de susţinere investiţii, e nevoie de a susţinerea puterii de cumpărare a românilor, de aici propunerea cu reducerea contribuţiilor. (...) În acest context când dobânzile cresc, când ai şi inflaţie ai şi conflictul acesta care poate nu se va materializa, dar sunt riscuri peste tot, eu zic că e mai bine să te pregăteşti pentru ceea ce e mai rău şi, apoi, să speri pentru ceea ce e mai bine. Întotdeauna strategia aceasta a funcţionat pentru 2020 -2021".

Institutul Național de Statistică a anunțat că Produsul Intern Brut s-a redus cu 0,5% în perioada octombrie-decembrie 2021 față de trimestrul anterior. Anul trecut, România a înregistrat o creștere economică de 5,6% față de 2020, mai mică față de estimarea de 7% făcută în noiembrie de Comisia Naţională de Prognoză.

 

 

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 7°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 7°C 9°C
CONSTANTA 8°C 8°C
CRAIOVA 5°C 6°C
BRASOV 5°C 8°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI