Președintele PNL: Consensul pe care îl vrea PSD e un consens anti-european. Hai să facem consens pe ce a promis Iordache când a fost la Comisia de la Veneția, consens să nu mai atacăm liderii europeni

Invitat la emisiunea Ultima Ediție, președintele PNL, Ludovic Orban, a răspuns apelurilor la consens formulate de liderii coaliției de guvernare cu ocazia lansării oficiale a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Orban a explicat că nu poate exista un consens anti-european. "Dacă vor consens, da, hai să facem consens, să adoptăm un consens simplu, chiar ce a promis Iordache când a fost la Comisia de la Veneția - că va face apel la experții Comisiei de la Veneția și la experții Comisiei Europene pentru elaborarea Codurilor și a legilor justiției. (...) Dar or să fie ei de acord cu un consens pe o asemenea temă?", a întrebat președintele PNL. Neatacarea liderilor europeni timp de 6 luni este o altă temă de consens propusă de Orban.

13 Ianuarie 2019, 15:15 (actualizat 13 Ianuarie 2019, 15:57) | Mihaela Carpea |
Președintele PNL despre consensul dorit de PSD
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

"Am văzut foarte multe afirmații, mai ales că a fost acest eveniment frumos, care putea fi organizat mult mai bine și care mie personal mi-a dat emoții privitor la capacitatea actualului guvern de a organiza cele peste 1.200 de evenimente la nivel european (...) În primul rând s-a văzut foarte clar - acești lideri europeni, mă refer la președintele Consiliului European, Donald Tusk, Jean-Claude Juncker - președintele Comisiei Europene, Antonio Tajani au arătat că nu au nimic cu România. Dimpotrivă! Tajani și cu Juncker au susținut ca România să fie primită în Schengen, Juncker chiar a spus că și-ar dori ca România să înceteze inclusiv Mecanismul de Cooperare și Verificare până la sfârșitul mandatului lui, așa cum a fost declarația lui la preluarea președinției Comisiei Europene. Discursul lui Tusk a arătat foarte clar - una e să vii să vorbești în limba țării, în condițiile în care tu nu cunoști limba, presupune un efort de pregătire, un efort de cunoaștere, un efort de documentare și, mai ales, arată respectul care există din partea președintelui Consiliului European față de români și față de România", a subliniat președintele PNL.

Ludovic Orban a făcut referire în acest context la declarațiile din ultimii 2 ani susținute de Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu și chiar de premierul Viorica Dăncilă, "în care au atacat sistematic instituțiile Uniunii Europene, liderii europeni, deținătorii de funcții importante la nivel european, au atacat companiile de la nivel european".

"Păi, ei vor acuma consens. Eu am să lămuresc problema asta, a consensului. Există două forme de consens - consensul pe care îl vrea PSD-ul, care este un consens anti-european", a subliniat liderul PNL.

"Eu nu pot să fiu de acord cu ceea ce fac ei, de exemplu în domeniul justiției - călcarea în picioare a independenței justiției, preocuparea bolnăvicioasă pentru cei condamnați sau cei care se află în diferite procese, agresiunea permanentă împotriva independenței justiției, tentativa de control politic asupra a tot ce înseamnă angrenaj instituțional la nivelul justiției. Noi susținem respectarea statului de drept", a detaliat Ludovic Orban.

"Și aici, dacă vor consens cu noi, să meargă pe consensul european, consensul european care respectă valorile europene, care respectă Tratatul Uniunii Europene, art. 2, cu condițiile legate de statul de drept, este cel care e prevăzut în rezoluția Parlamentului European, în raportul privind Mecanismul de Cooperare și Verificare adoptat de Comisia Europeană și, în general, în toate poziționările care au existat de-a lungul timpului din partea liderilor europeni", a adăugat Ludovic Orban.

"Dacă vor consens, da, hai să facem consens, să adoptăm un consens simplu, chiar ce a promis Iordache când a fost la Comisia de la Veneția - că va face apel la experții Comisiei de la Veneția și la experții Comisiei Europene pentru elaborarea Codurilor și a legilor justiției, astfel încât ele să fie aduse la o formă care să fie compatibilă cu legislația,  cu practicile de la nivel european. E un consens. Ăsta-i consensul pe care îl vrem noi. Dar or să fie ei de acord cu un consens pe o asemenea temă?", a întrebat  președintele PNL.

"Un alt consens - păi, hai să nu mai atacăm liderii europeni 6 luni de zile. Să nu mai dăm vina pe liderii europeni, pentru că liderii europeni prezintă niște poziții ferme, care sunt în virtutea atribuțiilor pe care le dețin, a obligațiilor pe care le au, de a menține valorile, principiile, reglementările, Tratatul Uniunii Europene în vigoare, astfel încât el să fie respectat în fiecare țară. Hai să nu mai atacăm companiile străine, hai să nu mai dăm cu pietre în companii că otrăvesc populația României. Dacă vor un astfel de consens, noi suntem de acord cu un astfel de consens. Problema este că nu putem avea consens cu PSD, cu ALDE, pentru că ceea ce doresc ei, consensul pe care îl doresc ei e un consens anti-european, un consens împotriva valorilor europene, împotriva deciziilor europene", a mai explicat Orban.

"Nouă nu trebuie să ni se ceară consens. Partidul Național Liberal este, de exemplu, membru în Partidul Popular European, care este cel mai puternic partid la nivel european. Toți cei 3 care au fost la București - Donald Tusk, Jean-Claude Juncker și Antonio Tajani sunt reprezentanții unor partide care sunt membre în Partidul Popular European", a reiterat, în final, președintele PNL.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 30°C 30°C
IASI 26°C 29°C
CLUJ 24°C 26°C
CONSTANTA 25°C 24°C
CRAIOVA 30°C 30°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI