Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu studenții, masteranzii și doctoranzii din capitala Franței

10 noiembrie 2018, 13:54

Preşedintele Iohannis crede că România are oameni educați, posibilități și dorința societății, dar nu combină suficient aceste „ingrediente”, pentru a avea succes.

Klaus Iohannis, președintele României: „E ca și cum ne-am pregăti să facem o prăjitură foarte bună și avem pe masă toate ingredientele: făină, zahăr, unt, nuci, ce vreți… Și ne uităm la ele și cineva întreabă: Aveți tot ce vă trebuie? Da! Doar de-acolo urmează pasul cel mai important, de-a pune toate ingredientele laolaltă, în așa fel încât să iasă o prăjitură foarte bună, și nu ceva ars”.

Câștigătorul Premiului Nobel pentru fizică din acest an, profesorul Gérard Mourou, a lăudat școala românească de fizică atomică și în special proiectul laserului de la Măgurele, la care a participat în mod direct.

Profesorul Gérard Mourou: „Motivul pentru care am ales România pentru acest proiect a fost acela că România avea deja performanţe deosebite în fizica nucleară”.

Președintele Klaus Iohannis a insistat pe relația dintre cercetare și inovare, dar și asupra faptului că mulți tineri din România vor să vină în Franța, și puțini români se întorc din Hexagon acasă.

 

UPDATE La Ambasada României de la Paris s-a încheiat întâlnirea presedintelui României cu studenții, masteranzii și doctoranzii din capitala Franței. Corespondentul TVR la Paris, Mihaela Antoche, a transmis pentru Telejurnal: Au fost prezenți doctoranzi, masteranzi și studenți de la cele mai prestigioase universități din Paris, de la Sorbona, de la École Polytechnique. A fost prezent Gerard Mourou, profesorul care a obținut Premiul Nobel pentru fizică în acest și care este legat de România și de proiectul de la Măgurele. Președintele României a avut un mesaj pentru cei care studiază și pentru tinerii cercetători – pentru cercetare, competitivitate, tehnologie și inovare. Astăzi, șeful statului va merge la Musée d’Orsay, unde va participa la o vizită ghidată „Picasso în bleu și roz”, alături de toți cei 72 de președinți și de șefi de guvern, apoi va urma o cină organizată de Emmanuel și Brigitte Macron. Mâine sunt ceremoniile oficiale.

Klaus Iohannis, președintele României: „Voi, dragi cercetători și studenți, sunteți printre cei mai buni ambasadori ai României din afara granițelor, reflectând, astfel, potențialul creativ al poporului nostru. Vă mulțumesc, pentru ce faceți, în numele României. Sper, de asemenea, că cei mai mulți dintre voi veți avea ocazia de a lucra și în România”.

Președintele României a susținut sâmbătă, la sediul Ambasadei României din Paris, o alocuțiune în cadrul evenimentului dedicat contribuției românești la dezvoltarea științei și tehnicii în Anul Centenar 2018. Iată alocuțiunea:

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite