Președintele Klaus Iohannis retrage decorațiile tuturor condamnaților penal, inclusiv lui Adrian Năstase. Surse: Este vorba despre aproximativ 10 titluri. Reacția lui Adrian Năstase

10 decembrie 2019, 13:51

ACTUALIZARE Adrian Năstase a catalogat gestul lui Klaus Iohannis drept unul „meschin. Fostul premier a adăugat că Iohannis ar trebui să topească, în acest caz, și toate decretele semnate de el în perioada 2000-2004.

„Klaus Iohannis a început să construiască -România normală-, anunțând că a decis să-mi retragă ordinul -Steaua României-, în grad de Mare Cruce, după ce mă invitase la Cotroceni, la recepția organizată cu ocazia Zilei naționale. Recunosc, am mers la Cotroceni crezând că, în al doilea mandat, Iohannis va încerca să ajute la o reconciliere natională, după dezbinarea din ultimii ani. M-am înșelat iar gestul său meschin de astăzi nu prevestește nimic bun. (…) La sugestia unor -păsări migratoare- și a unor talibani ideologici, Iohannis vrea să rescrie istoria recentă. Ar trebui, atunci, să topească, între altele, toate decretele de acordare, în perioadă 2000-2004, a decorațiilor statului român, inclusiv ale unor mari personalităti străine, decrete contrasemnate de mine. Românii mi-au acordat insă -decorația- lor, în condițiile în care după 4 ani de guvernare, PSD a obținut, în 2004, același procent la alegeri că și la intrarea la guvernare – 37%. Vom vedea ce rezultat va avea guvernul Iohannis”, a scris Năstase pe blogul personal, citat de Mediafax.

Fostul premier a adăugat că retragerea decorației sale primite în 2002 nu va putea fi ștearsă din cărțile de istorie.

„O eventuală retragere a decorației primite de mine în 30 noiembrie 2002, -pentru întreagă activitate pusă în slujba promovării și dezvoltării României, pentru competență și abnegația dovedite în actul guvernării-, în principal pentru eliminarea vizelor, eforturile de integrare în NATO și UE, modernizarea și creșterea economică nu vor putea fi șterse din cărțile de istorie și vor putea fi comparate cu activitatea nesemnificativă a lui Iohannis din mandatul său de președinte”, a completat Năstase.

El susține că deciziile privind condamnările sale din 2012 și 2014 au avut scopuri politice cunoscute.

„Condamnarea mea în 2012 că și cea din 2014, au avut obiective politice cunoscute. Poate ar trebui să reamintesc, din când în când, felul în care am fost condamnat prin „rationamente logico-juridice” și în lipsă unor probe directe în Dosarul afișelor electorale, cu cei 971 de martori ai DNA. Sau condamnarea în dosarul Zambaccian cu probe – corpuri delicte care includeau bancnote ce au fuseseră tipărite ulterior de Trezoreria americană. Chiar și Băsescu, somat de clienții săi politici (cunoscuții „intelectuali”) să-mi retragă decorația (legea oferă președintelui POSIBILITATEA de retragere a ordinului) a preferat să spună „Năstase a fost condamnat pentru o găinărie (știa el ce spune). Năstase nu și-a vândut țara. Electoratul îți poate ierta asta”, a completat Năstase.

În încheiere, fostul premier precizează că nu consideră că decizia lui Klaus Iohannis de a-i retrage decorația are justificare.

„Mi se pare interesant faptul că în anul în care am primit ordinul -Steaua Romaniei- (30 noiembrie 2002), am semnat cu Iohannis cunoscutul Parteneriat – la 13 iunie 2002, deci cu doar câteva luni înainte. Nu cred că, după 7 ani de la condamnare din 2012, respectiv 5 ani de la cea din 2014 și după invitarea mea la Cotroceni, cu ocazia Zilei naționale, intenția de retragere a ordinului are justificare. De aceea, voi aștepta contr-semnarea de către premier și publicarea în Monitorul oficial pentru a luă măsurile cuvenite”, a conchis Adrian Năstase pe blogul său personal.

ACTUALIZARE Președintele Klaus Iohannis a declarat marți că a decis să retragă toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale, inclusiv fostului premier Adrian Năstase, acțiunea urmând să fie finalizată în scurt timp.

„Da și pot să vă spun chiar că am decis să retrag toate decorațiile tuturor celor care au condamnări penale și se încadrează în prevederile legii care prevede procedura de retragere a ordinelor naționale, am demarat efectiv această acțiune și ea va fi finalizată în foarte scurt timp, și veți primi prin intermediul departamentului comunicare exact lista decretelor prin care retrag aceste ordine„, a declarat Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Adrian Năstase a fost decorat în 2002, de fostul președinte Ion Iliescu. Pe atunci premier, Năstase a primit Ordinul Național „Steaua României” în rang de mare cruce. Era Ziua Națională și președintele Ion Iliescu a decorat mai multe personalități politice și publice.

17 ani mai târziu, Adrian Năstase va pierde decorația din cauza condamnărilor penale pe care le-a primit.

Ironia face ca decizia de retragere a decorației lui Adrian Năstase să vină tot în urma unei recepții de Ziua Națională. Pe 1 Decembrie, fostul premier a surprins pe toată lumea cu prezența la recepția de la Palatul Cotroceni.

Administratia prezidențială a explicat că, potrivit legii, deținătorii ordinelor trebuie invitați la manifestațiile și ceremoniile publice, unde vor primi locuri de onoare. Președintele are însă dreptul să retragă decorațiile persoanelor condamnate definitiv la pedepse privative de libertate.

Pe lista la care lucreaza acum Cancelaria Ordinelor s-ar afla în jur de 10 persoane. Printre ele, Dan Voiculescu, decorat tot de Ion Iliescu pentru serviciu credincios în 2002 și condamnat ulterior la 10 ani de închisoare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite