Președintele Klaus Iohannis la Sibiu, la Întâlnirea sașilor transilvăneni: Sunt bucuros să văd alături de seniori mulți copii și tineri

5 august 2017, 09:40

Piaţa Mare din Sibiu a devenit rapid neîncăpătoare, chiar dacă soarele ardea de la primele ore ale dimineţii.

Ziua a început cu o paradă a costumelor. Sute de saşi, cu toţii îmbrăcaţi în straie de sărbătoare, au defilat pe bulevardele din centrul Sibiului.

Au venit sași din Germania, Austria, SUA. Sunt peste 15 mii de participanți. Evenimentul, cel mai mare din România al etnicilor germani, de după 1990, este menit, în primul rând, să-i atragă aici pe tinerii care s-au născut peste hotare și ai căror părinți își au originile în Transilvania.

Președintele României, Klaus Iohannis, a asistat la Parada Porturilor Populare din Parcul Cetății, alături de prima doamnă, Carmen Iohannis, și a rostit o alocuțiune în Piața Mare din Sibiu, în limba română și în limba germană.

Președintele Klaus Iohannis: „Este pentru mine o mare bucurie să-i salut la această mare întrunire pe toţi cei care, după cum se vede, poartă pe mai departe cu mândrie, ca un titlu de onoare, identitatea, amintirea şi spiritul specific al saşilor transilvăneni.

Sunt impresionat de faptul că Piața Mare din Sibiu este neîncăpătoare: este cel mai bun semn că organizatorii şi-au făcut bine treaba şi ţin să-i felicit! Dar, mai ales, sunt bucuros să văd alături de seniori mulţi copii și tineri.

Prezenţa lor este dovada că noile generaţii văd în Transilvania nu doar regiunea de unde provin părinţii lor, dar şi un loc care îi interesează, pentru că de aici le vine identitatea.

De aceea, mă adresez mai întâi vouă, tinerilor, spunându-vă că aceste zile pe care le petreceți în Transilvania vă vor oferi, cu siguranță, cele mai frumoase amintiri şi cele mai puternice energii.

Ele vă vor ajuta în a vă înțelege mai bine şi în a vă dezvolta personalitatea, și, astfel, în a vă găsi un loc potrivit şi binemeritat în societate. Pentru că vă veți cunoaște mai bine rădăcinile. Pentru că veți fi mai conștienți de faptul că sunteți rodul unei comunități care, timp de secole, a dat locului în care s-a stabilit – cât şi lumii întregi – multe exemple de viziune umanistă, de inventivitate şi de stăruință (…)

Mesajul fundamental al istoriei sașilor transilvăneni, pe care-l rostesc piatra cetăților, cărțile, tradițiile muncii și portului, este acela de a-l căuta neobosit pe Dumnezeu, de a nu renunța niciodată la lupta pentru libertate. Să avem toată viața respect față de celălalt, să prețuim solidaritatea și toleranța.

Oricât de departe de aceste locuri ați trăi, acest de neînlocuit tezaur, care aparține celui mai umil sat din Transilvania, dar deopotrivă României și umanității în integralitatea ei, ne reapropie și ne reunește”. Discursul integral al președintelui, în secțiunea video.

Ceremonia din Piaţa Mare a început cu intonarea Imnului naţional al României, Deșteaptă-te, române!

(w500) Parada cos

(w500) Parada cos

(w500) Parada cos

(w500) Parada cos

(w500) Parada cos

(w500) Parada cos

(w500) Parada cos

Sâmbătă, au participat la eveniment Ambsadorul României în Germania, Emil Hurezeanu, Ambasadorul Germaniei în România, Cord Meier-Klodt, președintele Federației mondiale a sașilor și membru al Bundestagului, Bernd Fabritius, primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Sub numele În lume acasă, cu Transilvania în inimă, sașii se întâlnesc la Sibiu, în perioada 4-6 august, la inițiativa Asociației comunităților săsești din Germania, în colaborare cu mai multe asociații și instituții săsești transilvănene.

Este un weekend de sărbătorire a tradițiilor, prin expoziții, concerte, evenimente speciale dedicate tinerilor și copiilor, lansări de carte, tururi ale orașului, anunță Forumul Democrat al Germanilor din România.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite