Președintele Klaus Iohannis la Consiliul European de vară. Întâlnire informală pe tema lărgirii Uniunii Europene. Problemele privind migrația i-au ținut pe lideri în ședință până târziu în noapte

Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis
30 iunie 2023, 09:01

Liderii europeni nu au ajuns la un consens asupra politicii privind migraţia la Consiliul European de vară, iar Declaraţia finală nu cuprinde angajamente concrete cu privire la politica de azil a UE.

Polonia și a Ungaria au refuzat să accepte pactul privind migrația. Acordul, adoptat prin majoritate calificată de statele UE la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne desfăşurat la începutul lunii, înăspreşte regulile privind dreptul de azil și include şi cote obligatorii de refugiaţi pentru statele membre, sau ca alternativă o contribuţie de circa 20.000 de euro pentru fiecare migrant refuzat.

ACTUALIZARE Telejurnal 13.00 Premierul italian Giorgia Meloni a încercat vineri dimineață să medieze între liderii care nu sunt de acord cu pactul pentru migrație. Până la urmă, se pare că se va ajunge la un compromis, printr-o declarație a președintelui Consiliului Uniunii Europene, Charles Michel, pentru că, în acest moment, neajungându-se la unanimitate, se va face o declarație de intenție.

Lucrurile se precipită, pentru că Emmanuel Macron trebuie să ajungă la Paris, unde are loc o reuniune de urgență a Cabinetului, pe fondul violențelor care răvășesc Franța, în urma uciderii de către un polițist a unui adolescent.

Cel mai probabil, mai multe subiecte vor fi deschise și pentru summitul viitor, a transmis Lucian Pîrvoiu.

ACTUALIZARE 12.56 Președintele Klaus Iohannis confirmă participarea la reuniunea informală de vineri dimineață.

ACTUALIZARE INFO PLUS 11.00 Liderii abia au început să sosească. Unii dintre ei au avut însă întâlniri dis-de-dimineață.

Potrivit unor informații obținute de TVR INFO de la surse apropiate președintelui României, Klaus Iohannis a participat vineri dimineață la o reuniune informală alături de Regatul Țărilor de Jos, Belgia, Franța, Germania, Italia, Polonia, Spania, Suedia și Portugalia.

Subiectul de discuție a fost lărgirea Uniunii Europene.

Este o veste bună pentru țările candidate – Ucraina, R. Moldova, dar și pentru cele din Balcanii de Vest, care așteaptă de ceva vreme să intre în Uniunea Europeană.

ACTUALIZARE 09.01 La Bruxelles se dezbate la acest Consiliu de vară și pachetul de migrație, care a fost rediscutat odată cu pretențiile Austriei de a se face ceva cu acest fenomen al migrației ilegale.

Târziu în noapte, Ungaria și Polonia au spus că se opun așa-numitelor cote de migrație.

Liderii au plecat dincolo de miezul nopții fără a ajunge la o înțelegere.

Vineri dimineață se reunesc din nou pentru a vedea cum vor debloca acest dosar foarte spinos, de care depindem și noi într-o oarecare măsură.

Președintele Klaus Iohannis anunța ieri că în chestiunea Schengen lucrurile au evoluat, însă lent.

Premierul bulgar, Nikolai Denkov, a invitat partea olandeză și pe cea austriacă să vină să participe la programe comune pe granița turco-bulgară, o graniță foarte dificilă. Există elemente pozitive dinspre Sofia că în luna iulie bulgarii vor primi un OK de la olandezi, odată ce acel raport în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare va fi unul pozitiv și va fi ultimul și pentru Bulgaria, a relatat Lucian Pîrvoiu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite