Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu pentru funcția de prim ministru

26 februarie 2020, 19:01

Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat pe Florin Cîțu premier, în urma consultărilor pe care șeful statului le-a avut cu liderii partidelor parlamentare.

„După consultări am decis deja să fac o desemnare pentru a mișca lucrurile așa încât să nu ne blocăm politic. Astăzi am decis să desemnez pentru poziția de prim-minsitru pe domnul Vasile Florin Cîțu, care se va prezenta cred, curând, în fața Parlamentului cu o echipă și un program de guvernare”, a anunțat președintele.

Tot miercuri seara, preşedintele Klaus Iohannis a semnat  decretul prin care îl desemnează pe Florin Cîţu în calitate de candidat la funcţia de prim-ministru pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

Florin Cîțu este ministrul al Finanțelor în guvernul Orban, demis prin moțiune de cenzură.

Parlamentul are 15 zile termen să audieze miniştrii propuşi şi să dea vot de învestitură.

Iohannis a făcut o recapitulare a evenimentelor care au condus la desemnarea unui nou premier:  „Am încheiat sesiunea de consultări cu partidele parlamentare și cred că e bine să recapitulăm pe scurt de ce am ajuns, iar, la consultări și desemnări. PNL a constituit un guvern care s-a apucat să repare lucrurile stricate. Guvernul Orban a avut o agendă reformatoare. Acest lucru nu a fost dorit de PSD, care s-a opus vehement reformelor promovate de guvernul Orban. PSD a reușit să adune o majoritate care a trecut o moțiune de cenzură în Parlament. Apoi am desemnat un prim-ministru și PSD a început să tergiverseze lucrurile în Parlament.”

La consultările politice, președintele Klaus Iohannis a primit trei propuneri pentru funcția de prim ministru la consultările de la Cotroceni: Dacian Cioloș de la USR-PLUS, Cristian Diaconescu, de la PMP și Victor Ponta, de la Pro România.

Liberalii și social-democrații nu au avansat niciun nume, iar Ludovic Orban a anunțat că are deplină încredere în soluția pe care o va găsi șeful statului.

Fiecare partid și-a exprimat opțiunea pentru felul în care va trebui să arate viitorul guvern, iar majoritatea pare să tindă spre un Cabinet politic.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite