Președintele Klaus Iohannis anunță la Chișinău un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova. România va furniza până la 200 de mii de doze de vaccin anti-COVID

29 decembrie 2020, 07:22

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Chișinău cu pâine și sare.

După convorbirile oficiale, președintele Maia Sandu și-a exprimat speranța că România va continua investițiile în R. Moldova și că se va putea organiza un forum economic între cele două țări.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat un nou pachet de sprijin din partea Românei pentru cetățenii R. Moldova. Încheierea cât mai rapidă a unui nou protocol privind grantul nerambursabil de 100 de milioane de euro este unul dintre obiectivele stabilite astăzi. Astfel se vor putea extinde programele bilaterale.

România va susține, de asemenea, procesul de vaccinare anti-COVID-19 prin furnizarea a până la 200 de mii de doze de vaccin și trimiterea la Chișinău a unei echipe de experți români care să ajute la pregătirea strategiei în acest sens.

Țara noastră va continua să furnizeze medicamente şi echipamente medicale de protecţie necesare în contextul pandemiei, a precizat președintele Klaus Iohannis.

Pachetul de sprijin mai vizează acordarea unei cantităţi de motorină de 6.000 de tone pentru agricultori, precum şi o contribuţie financiară de cel puţin de 250.000 euro, destinată consolidării societăţii civile şi independenţei mass-media.

Președintele Republicii Moldova i-a dăruit președintelui Klaus Iohannis o monedă emisă special cu această ocazie, amintind de sacrificiul făcut atât de medicii români, cât și de cei de peste Prut, în această perioadă dificilă.

Cei doi preşedinţi au adoptat o Declaraţie comună, prin care se urmăreşte consolidarea parteneriatului strategic bilateral, reafirmând relaţia specială dintre Bucureşti şi Chişinău, la aniversarea a 10 ani de la semnarea Parteneriatului Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

Declarația comună a Președintelui României, Klaus Iohannis, și a Președintelui Republicii Moldova, Maia Sandu

România și Republica Moldova reafirmă caracterul special al relației bilaterale bazate pe comunitatea de limbă, cultură și istorie și fundamentate pe Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova, de la a cărui semnare aniversăm, în 2020, zece ani. De asemenea, România și Republica Moldova reconfirmă faptul că locul firesc al Republicii Moldova se află în familia europeană.

România subliniază caracterul legitim al așteptărilor cetățenilor Republicii Moldova pentru un trai prosper, într-un stat stabil și democratic, cu instituții publice moderne și cu o justiție independentă, și va continua să susțină îndeplinirea obiectivului fundamental reprezentat de integrarea europeană a Republicii Moldova, singura în măsură să asigure stabilitatea, dezvoltarea economică și socială a Republicii Moldova.

România se angajează să rămână cel mai sincer susținător al cetățenilor Republicii Moldova, așa cum a acționat deja și va continua să o facă în contextul crizei generate de pandemia de COVID-19.

La rândul său, Republica Moldova își reafirmă hotărârea de a continua edificarea unui stat democratic și prosper, inclusiv prin consolidarea parcursului său european și beneficiind de sprijinul și cooperarea oferite în cadrul Parteneriatului Strategic bilateral. Evidențiind importanța implementării depline a Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană, inclusiv a prevederilor referitoare la Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, Republica Moldova își reafirmă angajamentul privind continuarea implementării reformelor democratice, cu un accent special pe cele legate de reforma justiției, statul de drept, combaterea corupției și asigurarea independenței mass-media.

Recunoscând contribuția proiectelor de cooperare bilaterală derulate de România în Republica Moldova la eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață ale tuturor cetățenilor Republicii Moldova, indiferent de zona geografică unde locuiesc, limba vorbită, orientarea politică, Republica Moldova subliniază angajamentul pentru continuarea implementării proiectelor de cooperare derulate cu România, inclusiv și mai ales a proiectelor strategice de interconectare și a proiectelor din domeniul infrastructurii, precum și hotărârea de a susține și proteja prezența investițională a României în Republica Moldova.

Reiterând importanța deosebită a promovării respectului pentru limba, cultura și istoria comune, părțile reafirmă valoarea inestimabilă a patrimoniului cultural comun, parte integrantă a patrimoniului european, care fundamentează relația privilegiată dintre România și Republica Moldova.

Având în vedere cele de mai sus, părțile subliniază importanța deosebită a aprofundării cooperării dintre România și Republica Moldova, cu accent pe aspectele de interes strategic, și exprimă hotărârea de a acționa împreună de o manieră coordonată pentru îndeplinirea obiectivelor noastre comune.

Vizita președintelui Klaus Iohannis la Chişinău oferă cadrul pentru transmiterea unui puternic mesaj de susţinere pentru noul preşedinte al Republicii Moldova, într-un moment istoric pentru parcursul european al ţării vecine, precum şi un mesaj de sprijin pentru cetăţenii moldoveni în efortul de democratizare, de implementare ireversibilă a principiilor statului de drept şi de consolidare atât a parcursului european, cât şi a relaţiilor privilegiate cu România, a informat inițial, într-un comunicat, Palatul Cotroceni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite