Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA

Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a Laurei Codruța Kovesi din funcția de procuror șef al DNA, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Președinției, Mădălina Dobrovolschi, într-o declarație de presă. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial.

09 Iulie 2018, 10:05 (actualizat 10 Iulie 2018, 08:46) Știrile TVR |
Șefa DNA, revocată din funcție
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Anunţul revocarii a fost făcut de purtătorul de cuvânt al președinției, nu de către şeful statului statului, Klaus Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis subliniază că România este şi trebuie să rămână un stat de drept, iar statul de drept se manifestă zi de zi, prin decizia fiecărui cetăţean de a respecta Constituţia şi legile ţării, a declarat purtătorul de cuvânt al Președinției, care a precizat că, prin decizia 358 din 2018, CCR a decis că președintele urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului șef al DNA.

Președintele consideră că „România nu poate face pași înapoi de la statul de țară” în care domnește legea și în supremația Constituției, a mai spus Mădălina Dobrovolschi.

Într-o oră,  decretul de revocare era deja publicat în Monitorul Oficial.

(w620) Decretul d

La ora 12.00, deja fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi, a făcut declarații, înconjurată de procurori.

Imediat, ministrul Justiției a anunțat deschisă procedura de selecție pentru un nou procuror șef, între 9 și 30 iulie. Pe actuala lege, ministrul Justiției propune, CSM dă un aviz consultativ și președintele decide.

Până când procedura de numire a noului procuror  va fi finalizată, procurorul general al României a numit un interimar la șefia DNA. Este vorba de Anca Jurma, o consilieră a Codruței Kovesi.

Fosta șefă a DNA își încheie mandatul la DNA după 5 ani. Ea lasă în urmă condamnările Elenei Udrea, Alinei Bica și Liviu Dragnea, dar și o serei de scandaluri precum prezența în sufrageria fostului ministru de interne Gabriel Oprea și Protocoalele SRI-Parchet.

Înainte de a fi șefă la DNA, Kovesi a fost timp de 6 ani procuror general al României.

Revocarea șefei DNA de către președintele Klaus Iohannis a venit ca urmare a deciziei Curții Constituţională din 30 mai, potrivit căreia președintele României urma să emită decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, după ce Curtea  stabilise că preşedintele a declanşat un conflict între puteri când a refuzat să o demită. Motivarea CCR în cazul revocării lui Kovesi din fruntea DNA a fost publicată pe site-ul Curții Constituționale pe 7 iunie.

Declarația integrală a purtătorului de cuvânt al Președinției:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, consideră că România nu poate face pași înapoi de la statutul de țară în care domnește legea și în care supremația Constituției este respectată. În România, lupta împotriva corupției nu trebuie să fie diminuată ori blocată în niciun fel. Dimpotrivă, trebuie să continue. Niciuna dintre instituțiile implicate în lupta împotriva corupției nu trebuie să fie supusă presiunilor sau încercărilor de decredibilizare.

Președintele Klaus Iohannis subliniază că România este și trebuie să rămână un stat de drept. Statul de drept, ca și democrația autentică, se manifestă zi de zi, prin decizia și alegerea fiecărui cetățean de a respecta, mai presus de orice, Constituția și legile acestei țări. O abatere de la acest principiu ar însemna, de fapt, o lovitură și o diminuare a statului de drept.

Într-un stat de drept, hotărârile Curții Constituționale trebuie, toate, respectate. Tocmai de aceea, judecătorilor constituționali le revine responsabilitatea uriașă ca, în asigurarea supremației Constituției, să nu se îndepărteze de la spiritul acesteia, care se fundamentează pe tradițiile democratice ale poporului român și pe idealurile Revoluției din Decembrie 1989.

Însă, hotărârile Curții Constituționale trebuie respectate și aplicate nu numai de către Președintele României, ci și de majoritatea politică, o majoritate care decide modificări legislative cu impact major asupra statului de drept.

Prin Decizia nr. 358/2018 Curtea Constituțională a decis, și citez aici: "Președintele României urmează să emită decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, doamna Laura Codruța Kövesi."

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, subliniază că lupta împotriva corupției nu trebuie, în niciun caz, abandonată sau încetinită. Corupția afectează viața fiecărui cetățean și dezvoltarea României. Banul public nu poate fi folosit în interes personal sau de grup, iar deturnarea resurselor publice și blocarea luptei anticorupție se traduce prin lipsa de spitale, școli, autostrăzi, administrație publică eficientă.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, atrage atenția că, indiferent de numele procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, această instituție are obligația să-și continue activitatea în mod profesionist, la cel mai înalt nivel de performanță.

Ce urmează după revocarea șefei DNA

În continuare, procurorul general al României, Augustin Lazăr, trebuie să desemneze un interimar la conducerea DNA, până când va fi finalizată procedura de selecție și de numire a noului șef al DNA.

Urmează ca ministrul Justiției să propună un candidat pentru șefia DNA, CSM să dea un aviz pozitiv sau negativ (este un aviz consultativ), apoi, președintele României semnează decretul de numire.

Toată această procedură poate dura chiar și câteva luni.

CONTEXT

Curtea Constituţională a decis pe 30 mai că președintele României trebuie să emită decretul de revocare din funcție a Laurei Codruța Kovesi, procurorul-șef al DNA, după ce stabilise că preşedintele a declanşat un conflict între puteri când a refuzat să o demită pe Codruţa Kovesi.

În februarie, ministrul justiției, Tudorel Toader, îi solicitase presedintelui Iohannis revocarea Laurei Kovesi și a adus o listă cu 20 de argumente. Ministrul îi reproșa procurorului șef al DNA, printre altele, încălcarea competențelor în raport cu alte instituții și implicarea în anchetele altor procurori.

Secția de procurori a Consiliul Superior al Magistraturii a respins în unanimitate solicitarea ministrului Justiției de revocare a procurorului șef al DNA, argumentând că este lipsită de temeinicie.

Președintele Klaus Iohannis a refuzat atunci să aprobe cererea de revocare, argumentând că  motivele invocate de Toader nu l-au convins.  După acest refuz, CCR a fost sesizată de Guvern cu cererea de soluționare a conflictului juridic de natură constituțională între ministrul Justiției și președintele României.

Pe 5 iunie, judecătorii Curţii Constituţionale au sesizat Comisia de la Veneția şi Consiliul Europei. Ei acuzau atacuri virulente declanșate împotriva Curții din partea unor reprezentanți ai unor autorități publice, precum și ai unor partide parlamentare.

 

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 4°C 5°C
IASI 2°C 4°C
CLUJ 6°C 6°C
CONSTANTA 5°C 6°C
CRAIOVA 3°C 4°C
BRASOV 5°C 6°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI